Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσεις για τον καθορισμό του ΦΠΑ προτείνει η Ε.Ε.

Μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσεις για τον καθορισμό του ΦΠΑ προτείνει η Ε.Ε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσεις για τον καθορισμό του ΦΠΑ προτείνει η Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέοι κανόνες που θα δίνουν στα κράτη-μέλη περισσότερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ σε κάθε χώρα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί καλύτερο φορολογικό περιβάλλον που θα στηρίξει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση του αρμοδίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί προσφέρει στα κράτη-μέλη την ευκαιρία να μειώνουν τον ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούν ότι πρέπει να μειωθεί και να τον αυξάνουν σε άλλα, υπό τον όρο να διατηρούν έναν μέσο όρο ΦΠΑ τουλάχιστον στο 12%.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα για μεγάλο περιορισμό του ΦΠΑ, καθώς ο μέσος όρος αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. βρίσκεται στο 19%.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «η σημερινή πρόταση θα δώσει τη μέγιστη ευελιξία στις κυβερνήσεις να καθορίζουν όπως επιθυμούν τους συντελεστές ΦΠΑ, έτσι ώστε εμείς από την πλευρά μας να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της απάτης».

Τα κράτη-μέλη το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ επικριτικά έναντι της δυσκαμψίας των Βρυξελλών όσον αφορά την επιβολή του ΦΠΑ, ενώ και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν κουραστεί από τη συνεχή «γκρίνια» των κρατών-μελών για εξαιρέσεις συγκεκριμένων προϊόντων από την υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ.

Για αυτό και η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής θα έχει ως αποτέλεσμα η επιβολή του ΦΠΑ να είναι «απλούστερη, να αυξάνει την προστασία από την απάτη και να είναι πιο φιλική στο επιχειρηματικό περιβάλλον», ενώ συγχρόνως δίνει τη δικαιοδοσία για μία σειρά από αποφάσεις πίσω στις πρωτεύουσες.

Τα κράτη-μέλη πρέπει να εξακολουθήσουν να διατηρούν έναν κανονικό ΦΠΑ τουλάχιστον 15%, αλλά θα τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν πλέον και τέσσερις μειωμένες κατηγορίες: μία με μηδενική επιβάρυνση, μία με ποσοστό μικρότερο από 5% και δύο μεταξύ 5% και 15%.

Οι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ επί του παρόντος κυμαίνονται από 17% στο Λουξεμβούργο έως 27% στην Ουγγαρία.

Η Επιτροπή δήλωσε, επίσης, χθες ότι επιθυμεί να επιτρέψει στις χώρες να απλουστεύσουν τον ΦΠΑ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα κάτω των 100.000 ευρώ θα μπορούν να επωφεληθούν από καθεστώτα απαλλαγής από τον ΦΠΑ σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ οι κανόνες θα απλοποιηθούν και για εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 2 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις θα χρειαστούν την ομόφωνη απόφαση των κρατών- μελών, αλλά και το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν γίνουν νόμος.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text