Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Μακρόν και Μέρκελ δίνουν έμφαση στους κοινούς στόχους

Μακρόν και Μέρκελ δίνουν έμφαση στους κοινούς στόχους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μακρόν και Μέρκελ δίνουν έμφαση στους κοινούς στόχους

Οι Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ έκαναν μια επίδειξη της γαλλογερμανικής ενότητας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης πριν από την ψηφοφορία αυτό το Σαββατοκύριακο σχετικά με το εάν θα ανανεωθεί μια μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει εκπονήσει σχέδια για έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης για να αντισταθμίσει τους οικονομικούς κλονισμούς και για έναν υπουργό οικονομικών για το μπλοκ. Υπάρχει ισχυρή αντίσταση στην ιδέα του προϋπολογισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες, οι πιθανοί εταίροι του συνασπισμού, είναι πιο υποστηρικτικοί.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Παρασκευή, ο κ. Μακρόν και η κα Μέρκελ επεδίωξαν να επισημάνουν τους κοινούς στόχους τους. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν βλέπει «διαφορές στις φιλοδοξίες» και ότι το όραμά της για την ΕΕ δεν εξαρτάται από κανένα κόμμα.

Ο κ. Μακρόν δήλωσε: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω την εσωτερική πολιτική μιας χώρας, θα ήθελα απλώς να αναγνωρίσω το γεγονός ότι οι διερευνητικές συζητήσεις καταλήγουν σε πραγματική φιλοδοξία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Η συνάντηση στο Παρίσι έλαβε χώρα πριν από μια διάσκεψη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας την Κυριακή, κατά την οποία οι αντιπρόσωποι θα αποφάσιζαν εάν θα εγκρίνουν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών με το κόμμα της CDU της καγκελάριου. Η αποτυχία να υιοθετηθεί ένα νέο σύμφωνο με την κ. Μέρκελ πιθανότατα θα προκαλέσει εκλογές - και θα μπορούσε τελικά να επισπεύσει τη διάλυση του παλαίμαχου ηγέτη της Γερμανίας.

Πρόκειται για μια τρομακτική προοπτική για τους γάλλους διπλωμάτες, που χαίρονται για τη 28-σελίδα προκαταρκτική συμφωνία συνασπισμού μεταξύ της κας Μέρκελ και του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς. Η γαλλική άποψη είναι ότι το έγγραφο υποστηρίζει απροσδόκητα το ολοκληρωτικό όραμα του κ. Μακρόν για την ΕΕ και την ευρωζώνη.

Ο κ. Σουλτς έθεσε τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και τη γαλλογερμανική συμμαχία στο μέτωπο και το κέντρο της πίστας του στο κόμμα, το οποίο παραδοσιακά έχει ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κλίση. Η προκαταρκτική συμφωνία συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού «θα εμβαθύνει και θα ανανεώσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας» και υπόσχεται να αναπτύξει κοινές θέσεις με το Παρίσι «σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής».

Κατόπιν αιτήματος του κ. Σουλτς και άλλων ηγετών του SPD, η προκαταρκτική συμφωνία έδωσε επίσης μια ευρεία υποστήριξη στην έκκληση του κ. Μακρόν για μεταρρύθμιση και βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Το έγγραφο εγείρει την προοπτική της γερμανικής υποστήριξης για έναν «επενδυτικό προϋπολογισμό» της ευρωζώνης και καθιστά σαφές ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να πληρώσει περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Εντούτοις, παραμένουν οι γαλλογερμανικές αποκλίσεις. Το Βερολίνο είναι παραδοσιακά λιγότερο ενθουσιώδες για τα προγράμματα επιμερισμού κινδύνου, ενώ το Παρίσι έχει το βλέμμα του σε έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη που θα αγγίζει μεγαλύτερο ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Γάλλοι υπάλληλοι της γαλλικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι μια συμφωνία με το SPD θα δώσει πιθανώς περισσότερα περιθώρια για συμβιβασμό.

«Το (πρωταρχικό) σύμφωνο συνασπισμού είναι πολύ φιλοευρωπαϊκό, προοιωνίζει καλές συζητήσεις», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Γαλλίας. «Δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί.»

Ο κ. Μακρόν και η κ. Μέρκελ θα συναντηθούν και πάλι τον Μάρτιο για να συζητήσουν έναν «χάρτη πορείας» για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθεί να είναι καγκελάριος της Γερμανίας.

Πηγή: banksnews.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text