Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τέρμα το γκάζι για τις ιδιωτικοποιήσεις

Τέρμα το γκάζι για τις ιδιωτικοποιήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τέρμα το γκάζι για τις ιδιωτικοποιήσεις

Το «πόδι στο γκάζι» καλείται να βάλει η κυβέρνηση προκειμένου να «τρέξει» 16 αποκρατικοποιήσεις, εντός των επόμενων μηνών, που περιλαμβάνονται στο πακέτο των προαπαιτούμενων για την τέταρτη αξιολόγηση. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η προκήρυξη καινούργιων διαγωνισμών πώλησης μετοχικών πακέτων του Δημοσίου, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι νέο διαγωνισμοί, όπως προβλέπεται στην έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν (Compliance Ρeport), περιλαμβάνουν το 35% των ΕΛΠΕ, το 5% του ΟΤΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπως επίσης και το 64% της ΔΕΠΑ. 

Επιπρόσθετα, μέχρι τον Ιούνιο, προσδιορίζεται και η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή άλλης μορφής αξιοποίησης που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Compliance Report  «οδηγεί σε τουλάχιστον ίδια έσοδα». Απαραίτητη υποσημείωση στην περίπτωση της ΔΕΗ, αποτελεί και η εν εξελίξει διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, όπως επίσης το δρομολογημένο ανοίγματος της λιανικής με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ.

Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο, η Αθήνα καλείται να ολοκληρώσει και τον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ, που έχει περάσει από «σαράντα κύματα» και παράλληλα να βάλει στις «ράγες» τον διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα το πακέτο για την Εγνατία οδό, εμπεριέχει την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τα διόδια, μέχρι τον Απρίλιο, την λειτουργία του σταθμού διοδίων Ωραιοκάστρου, όπως και την έναρξη κατασκευής του σταθμού διοδίων Ασπροβάλτας στην Εγνατία. Όπως προβλέπεται, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα γίνει τον Μάρτιο.

Στην έκθεση συμμόρφωσης περιλαμβάνονται αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΠΑ και Εγνατία Οδός ΑΕ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη στο διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ), δύο νέων μελών που θα έχουν ειδικό αντικείμενο τις ΔΕΚΟ.

Οι προβλέψεις για τα έσοδα

Αναφορικά με τα έσοδα  του 2017, όπως προκύπτει από την έκθεση, ήταν χαμηλότερα των προβλεπόμενων (1,4 δισ. έναντι πρόβλεψης για 1,9 δισ. ευρώ). Η πτώση είχε ως κύρια αιτία τις καθυστερήσεις στην πώληση του ΟΛΘ και του 5% του ΟΤΕ. Η Κομισιόν, μάλιστα, προβλέπει ότι οι καθυστερήσεις θα έχουν αντίκτυπο και στα έσοδα του 2018. 

Για το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι προβλέψεις προσεγγίζουν το 1 δισ.ευρώ, υπό τον αστερίσκο ότι θα υπάρξει «χάπι εντ» στην υπόθεση του Ελληνικού. Σ’ ό,τι αφορά το δεύτερο εξάμηνο, προβλέπεται επίσης άλλο ένα δισ.ευρώ.


Πηγή: sofokleousin.gr

25

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text