Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πόσα χάνουν μισθωτοί- συνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολόγητου

Πόσα χάνουν μισθωτοί- συνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολόγητου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόσα χάνουν μισθωτοί- συνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολόγητου

Του Σπύρου Δημητρέλη.

Η διάταξη για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ψηφίστηκε το Μάιο του 2017. Προβλέπει ότι η μείωση θα γίνει τον Ιανουάριο του 2020. Μόνο που στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που συνέταξαν από κοινού κυβέρνηση και Θεσμοί προβλέπεται ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρήσει, με βάση τους δικούς του υπολογισμούς, ότι το 2019 δεν πιάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τότε η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει έναν χρόνο νωρίτερα. Η απόφαση για αυτό, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα ληφθεί τον ερχόμενο Μάιο.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, είτε γίνει το 2020 όπως έχει ψηφιστεί, είτε το 2019, θα επιφέρει μια άμεση και σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η μείωση αυτή θα φανεί από τον πρώτο μισθό ή σύνταξη μετά την ενεργοποίηση της μείωσης μέσω της παρακράτησης φόρου εισοδήματος.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα γίνει μέσω της περικοπής κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα, η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ώς εξής:

- στα 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.636 σε 5.681 ευρώ)

- στα 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.863 σε 5.909 ευρώ)

- στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με δύο προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.090 σε 6.136 ευρώ)

- στα 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με τρία τέκνα και άνω

(έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.545 σε 6.590 ευρώ)

Από τους παραπάνω αριθμούς γίνεται πλέον κατανοητό ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος ακόμη και μισθωτοί ή συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 500 ευρώ.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου Πόσα χάνουν μισθωτοί- συνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολόγητου .  


Πηγή: capital.gr

24

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text