Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές η έκδοση 10ετούς ισπανικού ομολόγου

Υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές η έκδοση 10ετούς ισπανικού ομολόγου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές η έκδοση 10ετούς ισπανικού ομολόγου

Επιστρέφουν οι επενδυτές στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στις οικονομίες χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η εμπιστοσύνη τους αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων, που υποχωρούν. Η έκδοση κοινοπρακτικού 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υπερκαλύφθηκε χθες τέσσερις φορές, με τη ζήτηση να φτάνει στα 45 δισ. ευρώ, όταν στόχος της δημοπρασίας ήταν η άντληση 10 δισ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των εν λόγω ομολόγων έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών – συγκεκριμένα, στο 1,34%. Ετσι, το spread από τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, περίπου στις 79 μονάδες βάσης.

Ηταν η μεγαλύτερη έκδοση χρέους στην οποία έχει προχωρήσει η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου από το 2014, οπότε άντλησε 10 δισ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων που λήγουν το 2024.

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το χρέος της Ισπανίας στο Α, με σταθερή προοπτική, επικαλούμενος την ανάκαμψη της οικονομίας και την αναβάθμιση του ισπανικού χρέους στη βαθμίδα Α. Οπως τόνισε στο Bloomberg ο Κιμ Λιου, αναλυτής της ABN Amro Group NV, «η χρονική στιγμή της συγκεκριμένης δημοπρασίας ομολόγων ήταν εξαιρετική, καθώς η αναβάθμιση από τη Fitch έδωσε στο ισπανικό χρέος ώθηση προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ έχει αποκλιμακωθεί η ένταση με την Καταλωνία. Το ισπανικό χρέος εξακολουθεί, πάντως, να έχει πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες από τους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης. Η S&P Global Ratings έχει βαθμολογήσει τα ισπανικά ομόλογα με ΒΒΒ+ και θετική προοπτική και η Moody’s με Baa2, που είναι η ένατη χαμηλότερη βαθμίδα στην κλίμακα αξιολόγησης.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά 6 μονάδες βάσης, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο του 2015 στο 1,66%, και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, συγκεκριμένα στο 1,879%. «Η ανησυχία για την Ιταλία έχει εξανεμισθεί, έχει μεσολαβήσει η αναβάθμιση της Ισπανίας αλλά και τα καλά νέα που αφορούν την Ελλάδα και όλα αυτά σε ένα αρκετά καλό οικονομικό περιβάλλον που ευνοεί την περιφέρεια», σχολιάζει ο Ντάνιελ Λεντζ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank. Η τάση για υποχώρηση των αποδόσεων ομολόγων ήταν, πάντως, γενικότερη και μεταξύ άλλων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text