Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές η ομολογιακή έκδοση της Alpha

Υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές η ομολογιακή έκδοση της Alpha

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές η ομολογιακή έκδοση της Alpha

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank με τους επενδυτές να προσφέρουν άνω των 2,3 δισ. ευρώ, έναντι των 500 εκατ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα, υπερκαλύπτοντας κατά περίπου 5 φορές την έκδοση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου καθορίστηκε στο 2,75%, χαμηλότερη αντίστοιχων πρόσφατων εκδόσεων, και το κυριότερο χαμηλότερα της τρέχουσας απόδοσης με το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση το 5ετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δημήτριος Μαντζούνης: «Η επιτυχία της εκδόσεως ισχυροποιεί περαιτέρω την παρουσία της Alpha Bank στις διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την ικανότητά της να υποστηρίζει με συνέπεια ανάλογες συναλλαγές. Επιπλέον, συνεισφέρει στην επίτευξη του επιχειρησιακού στόχου της τραπέζης για διαφοροποίηση της χρηματοδοτικής της βάσεως και επιταχύνει την αποδέσμευσή της από τη χρηματοδότηση μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος».

Πλέον η εξάρτηση της Alpha Bank από τον ELA περιορίζεται κάτω από το επίπεδο των 6 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 και 8 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση, σε συνδυασμό με την αύξηση των συναλλαγών repos στη διατραπεζική αγορά αλλά και τις άλλες κινήσεις της τράπεζας (ρευστοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού), δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον ταχύτερο μηδενισμό του ELA: από το τέλος του 2019, που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμό της τράπεζας ,πλέον αυτό μπορεί να επιτευχθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι το βιβλίο προσφορών έκλεισε σε μόλις 2,5 ώρες, ενώ το 93% της έκδοσης καλύφθηκε από ξένους θεσμικούς επενδυτές από διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, η μεγάλη συμμετοχή των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο –περίπου το 80% των μετοχών βρίσκεται σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια – και η εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί αποτέλεσαν τη βάση για την επιτυχία της έκδοσης.

Δύο σημεία διαφοροποιούν την έκδοση της Alpha Bank. Η διάρκεια του ομολόγου –5ετή–, που είναι η πρώτη τέτοιας διάρκειας έκδοση που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα από το 2009. Η έκδοση 5ετούς ομολόγου  –και το μεγάλο ενδιαφέρον– πιστοποιεί τη ριζική βελτίωση του κλίματος και της εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Το δεύτερο σημείο που διαφοροποιεί την έκδοση είναι ότι η δομή του ομολόγου διαθέτει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να είναι επιλέξιμο για αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Πέραν της επιτάχυνσης του σχεδιασμού της τράπεζας για απεξάρτηση από τον ELA, μέσω της έκδοσης αποκτά μεγαλύτερο ορίζοντα στη διαχείριση ρευστότητας διευρύνοντας παράλληλα τις δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας. Η καλυμμένη ομολογία θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Barclays, Citi, Commerzbank, JPMorgan, NatWest Markets.

Σημειώνεται ότι με μεγάλη επιτυχία προχώρησαν στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών 3ετούς διάρκειας στο τέλος του 2017 η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Οι εκδόσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καταθέσεων και κυρίως τη μεγάλη αύξηση των συναλλαγών repos στη διατραπεζική αγορά, οδήγησαν στη σημαντική μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA: από 69 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015, σε 43,66 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 και σε 21,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017.Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text