Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Στις 5 Φεβρουαρίου ξεκινά η πώληση κόκκινων δανείων 5,2 δισ. ευρώ της Εθνικής

Στις 5 Φεβρουαρίου ξεκινά η πώληση κόκκινων δανείων 5,2 δισ. ευρώ της Εθνικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στις 5 Φεβρουαρίου ξεκινά η πώληση κόκκινων δανείων 5,2 δισ. ευρώ της Εθνικής

Στις 5 Φεβρουαρίου ανοίγει και επισήμως τη διαδικασία πώλησης κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο που βγάζει προς πώληση η τράπεζα, παίρνοντας τη σκυτάλη μετά τη Eurobank και την Alpha Bank. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διοίκηση της ETE, τα οικονομικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου (virtual data rooms) που βγαίνει προς πώληση, με την επωνυμία «Earth», θα «ανοίξουν» στις αρχές Φεβρουαρίου. Τη διαδικασία «τρέχει» η Morgan Stanley και με βάση τον προγραμματισμό, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις 5 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο «Venus», ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που μεταβιβάζει η Alpha Bank.

Εχει προηγηθεί στα τέλη του 2017 η πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων 1,5 δισ. ευρώ από τη Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει η τράπεζα Πειραιώς, η οποία σχεδιάζει τη μεταβίβαση δύο ξεχωριστών χαρτοφυλακίων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ το καθένα. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Arktos», στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, καθώς και το χαρτοφυλάκιο «Amoeba», που περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις.

Το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας που βγαίνει προς πώληση περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, χωρίς δηλαδή τους συμβατικούς τόκους και τους τόκους υπερημερίας. Πρόκειται για 304.000 δάνεια που είναι σε καθυστέρηση επί επτά χρόνια κατά μέσον όρο. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις περίπου 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα, εφαρμόζοντας τον κώδικα δεοντολογίας, έχει αποστείλει στους δανειολήπτες επιστολές με τις οποίες προτείνει οριστική διευθέτηση του δανείου. Η πρόταση περιλαμβάνει «κούρεμα» της βασικής οφειλής σε ποσοστό που, σύμφωνα με πληροφορίες, φθάνει το 60%. Οι οφειλές όσων θα ανταποκριθούν δεν θα περιληφθούν στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών ανέρχεται στις 202.000, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει οφειλή τόσο από καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα ή άλλη χρηματοδότηση. Στο χαρτοφυλάκιο του 1,9 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας περιλαμβάνονται 1,1 δισ. ευρώ οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, 460 εκατ. ευρώ από πιστωτικές κάρτες και 380 εκατ. ευρώ οφειλές από μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Από την αρχική (πριν από τους τόκους) απαίτηση του 1,9 δισ. ευρώ, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ είναι ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά. Για όσες από τις παραπάνω απαιτήσεις παραμένουν στον ισολογισμό έχουν σχηματιστεί υψηλές προβλέψεις (σ.σ.: πάνω από το 90%) και επομένως το συνολικό αποτέλεσμα της επιδιωκόμενης πώλησης αναμένεται να είναι κεφαλαιακά θετικό ή έστω ουδέτερο.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text