Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Η επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ορισμένοι παρομοιάζουν την επιστροφή του με την ανάσταση του Λαζάρου, ενώ άλλοι τού αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του φοίνικα του ιταλικού πολιτικού συστήματος, που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του. Ο λόγος για τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, σε ηλικία 81 ετών, επανέρχεται δριμύτερος αφήνοντας πίσω σεξουαλικά σκάνδαλα, την καταδίκη του 2013 για φορολογική απάτη και μία εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία προεκλογικής συμμαχίας ανάμεσα στο μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα του Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια, και τα ακροδεξιά κόμματα της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός βρίσκεται στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας περίπου 37%. Εξαιτίας, όμως, του νέου εκλογικού νόμου, ο συνασπισμός δεν πρόκειται μάλλον να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών, με αποτέλεσμα να μην καταστεί εφικτός ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σημαντικό μερίδιο στην ενίσχυση του Μπερλουσκόνι κατέχει αδιαμφισβήτητα η πτώση της δημοτικότητας του Δημοκρατικού Κόμματος και του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είδε την πολιτική του καριέρα να εξανεμίζεται μετά την απόρριψη του δημοψηφίσματος του 2016. Την ίδια στιγμή, ο Μπερλουσκόνι διατρανώνει πως είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για το καλό της πατρίδας, ώστε να μη λάβει τα ηνία της εξουσίας το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων. Παρομοίως, το 1994, οπότε πρωτοεμφανίστηκε ο Μπερλουσκόνι στην ιταλική πολιτική σκηνή, ο ίδιος εξελέγη ως ο σωτήρας που θα έσωζε την Ιταλία από «την απειλή του κομμουνισμού».

Οι Βρυξέλλες

Στην πρόσφατη συνάντηση με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μπερλουσκόνι επέδειξε το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του, καθησυχάζοντας τους Ευρωπαίους πως θα διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι προεκλογικές του δεσμεύσεις έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών, καθώς ο ίδιος έχει υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, μείωση της φορολογίας, εισαγωγή ενιαίου φόρου εισοδήματος, μείωση των συνταξιοδοτικών ορίων και αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.000 ευρώ, με το συνολικό κόστος των δεσμεύσεων να υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, η προεκλογική συνεργασία του Μπερλουσκόνι με τον Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, κάθε άλλο παρά αγαστή μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς οι αντιευρωπαϊκές κορώνες του τελευταίου θέτουν σοβαρό ζήτημα για την αξιοπιστία του ίδιου του Μπερλουσκόνι. Τη στιγμή που το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών διαφαίνεται πιο αμφίρροπο παρά ποτέ, ο δισεκατομμυριούχος Μπερλουσκόνι αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη που θα διαμορφώσει τους συσχετισμούς των μετεκλογικών συνεργασιών.


Πηγή : kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text