Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το ευρώ και όχι το γιουάν θα είναι ο κύριος αντίπαλος του δολαρίου

Το ευρώ και όχι το γιουάν θα είναι ο κύριος αντίπαλος του δολαρίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το ευρώ και όχι το γιουάν θα είναι ο κύριος αντίπαλος του δολαρίου

Οι κινήσεις της ευρωζώνης για την εμβάθυνση της οικονομικής της ένωσης δίνουν νέα ώθηση στην ιδέα ότι το κοινό νόμισμα θα αναδυθεί ως αντίπαλος του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τον πολιτικό οικονομολόγο Μπάρι Άιχενγκριν.

Ταυτόχρονα, οι βαθιές ανησυχίες για το πολιτικό σύστημα της Κίνας θα εμποδίσουν τη διεθνή άνοδο του γιουάν, παρά το οικονομικό βάρος του έθνους, σύμφωνα με τον Άιχενγκριν, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Berkeley και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Πώς δουλεύουν τα παγκόσμια νομίσματα».

«Υπάρχει ένας ρόλος για το ευρώ και το κινεζικό γιουάν ως ανταγωνιστές ή συμπληρώματα του δολαρίου στη διεθνή σκηνή», ανέφερε ο Άιχενγκρινσε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Πέμπτη. «Η άποψή μου έχει εξελιχθεί - με την έννοια ότι βλέπω πιο θετικά το ευρώ.»

Η Κίνα προσφέρει ενοποιημένη κεφαλαιαγορά και έχει την τρίτη μεγαλύτερη ζήτηση ομολόγων παγκοσμίως, ενώ παράλληλα έχει τη δεύτερη οικονομία. Είναι επίσης το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον πλανήτη. Αλλά τίποτα από αυτά δεν αντικατοπτρίζεται στην ελάχιστη χρήση του νομίσματός της στις παγκόσμιες συναλλαγές. Ο Άιχενγκριν πρότεινε ότι η δυναμική της θα παραμείνει περιορισμένη λόγω της πολιτικής δομής της χώρας.

«Είμαι πιο επιφυλακτικός σχετικά με το ρενμίνμπι», δήλωσε ο Άιχενγκριν, χρησιμοποιώντας τον επίσημο όρο για το νόμισμα της Κίνας. «Θα πρέπει να πραγματοποιήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα για να συνοδεύσουν τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση προτού οι άνθρωποι να γίνουν πρόθυμοι να αποθέσουν σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεών τους στη Σαγκάη. Και αυτό ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες.»

Ενώ η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας δήλωσε πρόσφατα ότι συμπεριλαμβάνει το γιουάν στις ξένες χρηματιστηριακές της εκμεταλλεύσεις, το νόμισμα παραμένει περιορισμένο στα παγκόσμια αποθεματικά χαρτοφυλάκια.

Η εισαγωγή του ευρώ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προκάλεσε εικασίες σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξής του ως ανταγωνιστή του δολαρίου - με τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν να αφιερώνει μάλιστα μια ομιλία στο θέμα και να καλωσορίζει τον ανταγωνισμό. Αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να εξακολουθούν να βασίζονται σε εθνικό επίπεδο, οι δυνατότητές του περιορίστηκαν. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους τη δεκαετία αυτή προσέφερε ένα ακόμη εμπόδιο στο νόμισμα για να ανταγωνιστεί το δολάριο.

«Έχουν τραβήξει μια γραμμή κάτω από την κρίση τους», δήλωσε ο Άιχενγκριν. «Κατασκευάζουν μια ένωση αγορών κεφαλαίων - ρευστών αγορών, σε όλη την ευρωζώνη», πρόσθεσε. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης μετά την κρίση του χρέους και ενισχύουν την υποδομή της για χρηματοοικονομική διάσωση. Η Γαλλία πρότεινε την ίδρυση ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.


Πηγή: banksnews.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text