Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Βάλτωσε η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Βάλτωσε η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βάλτωσε η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Μεγάλα προβλήματα οργάνωσης και σχεδιασμού χαρακτηρίζουν τη διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, στα επίπεδα των εμπορικών τιμών, με ευθύνη τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και των θεσμών.

Η απόφαση για ανάθεση της αναπροσαρμογής των 10.000 τιμών ζώνης όλης της χώρας σε 658 εκτιμητές ακινήτων – 611 φυσικά και 47 νομικά πρόσωπα- που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του υπουργείου Οικονομικών αποδείχθηκε ως πρόχειρη και κακώς υπολογισμένη.

Είναι ενδεικτικό πως κυβέρνηση και θεσμοί δεν υπολόγισαν ότι οι ίδιοι οι ορκωτοί εκτιμητές θα ήταν απρόθυμοι να μετάσχουν στη διαδικασία. Έτσι, από τους 658 εγγραμμένους στο Μητρώο εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις οι 200.

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου έγινε η δημόσια κλήρωση μεταξύ των πιστοποιημένων εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο του καθορισμού νέων τιμών εκκίνησης / τιμών ζώνης, προκειμένου να τους ανατεθούν οι περιοχές για τις οποίες θα πρέπει να βγάλουν την εμπορική τιμή (φορολογητέα αξία). Παρόλο που έχουν περάσει 11 ημέρες από τότε το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αναρτήσει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

Αν και οι 200 εκτιμητές δήλωσαν τις περιοχές που θέλουν να εκτιμήσουν μέσω ειδικής εφαρμογής από τη διαδικασία αυτή δεν εξασφαλίστηκε ο απαιτούμενος αριθμός εκτιμητών για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης σε όλη τη χώρα.

Βάσει του νόμου θα έπρεπε να επιλεγούν τουλάχιστον τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης, ώστε να είναι σίγουρη και αδιάβλητη η εκτίμηση. Ωστόσο, μόνον σε μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώνονται τέσσερις εκτιμητές ανά τιμή ζώνης και όχι στην Περιφέρεια που το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είναι ισχνό.

Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο θα πρέπει είτε να διορίσει απευθείας εκτιμητές ή να τρέξει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο και πιθανότατα να χρειαστεί να παραταθεί πέραν του Μαρτίου που είναι η καταληκτική προθεσμία.

Πάντως, έως χθες, Δευτέρα, δεν είχε κοινοποιηθεί τους εκτιμητές ούτε το έντυπο εκτίμησης που προβλέπει ο νόμος που ψηφίσθηκε προ ημερών από τη Βουλή.

Κατά το νόμο οι εκτιμητές θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο – πρότυπο εκτίμησης για κάθε μία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.  Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.

Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης θα παραθέτουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.


Πηγή: greekmoney.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text