Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Οι τραπεζίτες του Λονδίνου είναι τόσο απαισιόδοξοι όσο το 2008

Οι τραπεζίτες του Λονδίνου είναι τόσο απαισιόδοξοι όσο το 2008

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τραπεζίτες του Λονδίνου είναι τόσο απαισιόδοξοι όσο το 2008

Το κλίμα μεταξύ των τραπεζιτών του Λονδίνου που επλήγησαν από το Brexit έχει πέσει σε βάθη που δεν έχουμε ξαναδεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έδειξε μια έρευνα - σε πλήρη αντίθεση με τον αυξανόμενο τόνο των οικονομικών στελεχών που συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας.

Η δημοσκόπηση της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας - βασισμένη στις απαντήσεις 92 επιχειρήσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τον Δεκέμβριο, πριν από ένα νέο έτος που έχει δει τις ανησυχίες για ένα σκληρό Brexit να υποχωρούν και τη λίρα να ανεβαίνει - έδειξε ότι το κλίμα στις τράπεζες έχει επιδεινωθεί επτά από τα τελευταία οκτώ τρίμηνα. Σχεδόν το ένα τρίτο των επιχειρήσεων βλέπουν μεγάλη πιθανότητα επιδείνωσης των συνθηκών της χρηματοπιστωτικής αγοράς τους επόμενους έξι μήνες.

«Η αισιοδοξία σε τμήματα του τομέα έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις σχεδόν ομοφώνως εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιζήμιες επιπτώσεις της αβεβαιότητας του Brexit», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της CBI Ρέιν Νιούτον-Σμιθ.

Αυτός δεν ήταν ο τόνος των τραπεζικών ηγετών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι οποίοι ήταν γεμάτοι με εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας μια έκρηξη στις συμφωνίες, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποιούν φθηνά κεφάλαια για να επενδύσουν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup Inc., Μάικλ Κόρμπατ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει πόρους για να αναπτυχθεί «ακόμη πιο γρήγορα». Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μια καλή συμφωνία Brexit που περιλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η άποψη από το Λονδίνο στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους ήταν σημαντικά διαφορετική. Μόνο το 13% των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι ήταν πιο αισιόδοξες για τη συνολική επιχειρηματική κατάσταση από ό, τι το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 35% ήταν λιγότερο αισιόδοξες. Εννέα από τις 10 επιχειρήσεις της έρευνας δήλωσαν ότι το Brexit ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

«Για να αποκατασταθεί κάποια εμπιστοσύνη, οι επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πρέπει – χωρίς αν και αλλά - να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερη βεβαιότητα για το τι στοχεύει το Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», ανέφερε η Νιούτον-Σμιθ.

Ενώ οι τράπεζες, οι οικοδομικές εταιρείες και οι γενικοί ασφαλιστές ήταν απογοητευμένοι για τις προοπτικές για τις επιχειρήσεις τους, άλλοι υποτομείς, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστών ζωής, των διαχειριστών επενδύσεων και των ειδικών δανειστών, όπως οι πάροχοι χρηματοδότησης αυτοκινήτων, ήταν πιο αισιόδοξοι.

Ξεχωριστά, μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων με μεγάλη επιρροή προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα κινδυνεύσουν με κατακερματισμό της αγοράς και χρηματοπιστωτική αστάθεια εάν δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει το μπλοκ.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει επειγόντως ποιο αποτέλεσμα επιθυμεί από την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τις μεταβατικές ρυθμίσεις, διαφορετικά οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ενεργοποιήσουν δαπανηρά και δυνητικά μη αναστρέψιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης, ανέφεραν νομοθέτες σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια από την κυβέρνηση για το τι θέλει μετά από το Brexit και την χρειάζεται τώρα», δήλωσε η Κίσουερ Φόλκνερ, η οποίος επιβλέπει την υποεπιτροπή οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ. «Μια μεταβατική περίοδος δεν έχει νόημα χωρίς προορισμό.»


Πηγή : banksnews.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text