Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η Ε.Ε. στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για ενισχύσεις σε Σκαραμαγκά

Η Ε.Ε. στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για ενισχύσεις σε Σκαραμαγκά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ε.Ε. στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για ενισχύσεις σε Σκαραμαγκά

Με πρόστιμο 34.974 ευρώ για κάθε ημέρα που το ελληνικό Δημόσιο δεν ανακτά παράνομες κρατικές επιδοτήσεις ύψους 524,8 εκατ. ευρώ από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απειλείται η Ελλάδα. Η σχετική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της χώρας έλαβε ημερομηνία συζήτησης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για τις 15 Μαρτίου και έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το υπουργείο Οικονομίας, με επισπεύδοντα τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, αναμένει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Λύση την οποία οι νομικές υπηρεσίες της πολιτείας εκτιμούν πως εξασφαλίζει την αποτροπή επιβολής του προστίμου.

Η απόφαση της διαιτησίας

Και αυτό επειδή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και η ιδιοκτήτριά τους Privinvest εμφανίζονται να μην έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη διάθεση, να αποδώσουν το ποσό αυτό στο ελληνικό Δημόσιο. Αντιθέτως, επικαλείται απόφαση διαιτησίας που τους επιδικάζει αποζημίωση 155 εκατ. ευρώ πλέον τόκων, αλλά και την προσφυγή σε διαιτησία, η οποία εκκρεμεί. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει επισήμως από πέρυσι βεβαιώσει την οφειλή των επιδοτήσεων στον ΑΦΜ των ΕΝΑΕ και έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με σκοπό να πουλήσει τμηματικά τα περιουσιακά της στοιχεία για να ανακτήσει αυτή και οι άλλοι αιτούντες πιστωτές, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, μέρος των απαιτήσεών τους.

Επιπλέον έχει προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της διαιτησίας κατόπιν και συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες σε επιστολή τους τον Οκτώβριο αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία το διαιτητικό δικαστήριο εξέδιδε προσωρινή απόφαση με την οποία παρεμποδίζεται ή καθυστερεί η εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης, τα ελληνικά δικαστήρια θα ήταν υποχρεωμένα να ακυρώσουν την εν λόγω απόφαση και οι ελληνικές αρχές θα ήταν υποχρεωμένες να την αγνοήσουν, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα αντέβαινε στους κανόνες δημοσίας τάξεως του δικαίου της Ενωσης».

Το ελληνικό Δημόσιο στην αίτηση υπαγωγής των ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης αξιώνει οφειλή ύψους 524.896.095,75 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε ταμειακώς βεβαιωθείσες στις 11.03.2016 απαιτήσεις του, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές από τις 28.04.2016 και στις 31.03.2017 ανέρχονταν, μαζί με τις προσαυξήσεις, στο συνολικό ποσό των 567.045.252,24 ευρώ.

Σήμερα πλέον εκτιμάται πως έχουν υπερβεί τα 600.000.000 ευρώ. Ακόμα το Δημόσιο αξιώνει επιπλέον οφειλή ύψους 94.877.073,51 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ζητεί άλλα 24.395.170,38 ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας από 1ης.04.2017. Αλλα 176.408.528 ευρώ εμφανίζεται να οφείλει η επιχείρηση προς τους εργαζομένους και αντιπροσωπεύει τις αποδοχές και άλλες αξιώσεις των εργαζομένων των ΕΝΑΕ για το χρονικό διάστημα από 18.04.2012 έως και 31.03.2017.

Στις 15 Μαρτίου η προσφυγή

Η προσφυγή της Επιτροπής κατά της χώρας, που θα συζητηθεί στις 15 Μαρτίου, ζητεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. να αναγνωρίσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της, ζητεί ακόμα να τη διατάξει να καταβάλλει χρηματική ποινή ύψους 34.974 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης (12,45 εκατ. ετησίως), ένα επιπλέον κατ’ αποκοπήν ποσό και τα δικαστικά έξοδα.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text