Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | S&P: Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο, αλλά έχουν δρόμο ακόμη

S&P: Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο, αλλά έχουν δρόμο ακόμη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
S&P: Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο, αλλά έχουν δρόμο ακόμη

Την εκτίμηση ότι οι εγχώριες τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την εικόνα τους σε όρους ρευστότητας, ποιότητας χαρτοφυλακίου και κερδοφορίας υπογραμμίζει σε έκθεσή του ο οίκος Standard and Poor’s, προσθέτοντας ωστόσο ότι απέχουν ακόμη από την πλήρη ανάκαμψη. Οπως τονίζει, το 2018 θα είναι σημαντική χρονιά, για τη χώρα και τις τράπεζες, καθώς αναμένεται η έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης το καλοκαίρι.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, από τα μέσα του 2016 οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει πρόοδο στην αντιμετώπιση σειράς θεμάτων που αποτελούσαν και τις βασικές αδυναμίες του κλάδου: τα προβλήματα ρευστότητας, την απομόχλευση, την κακή ποιότητα ενεργητικού και τις χαμηλές προοπτικές κερδοφορίας. Εκτιμούμε, σημειώνει η Standard and Poor’s, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την εικόνα τους στα παραπάνω ζητήματα, ωστόσο εξακολουθούν να απέχουν από μια αξιόλογη βελτίωση. Εκτιμά ότι οι ζημίες από προβληματικά δάνεια θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επόμενα 2-3 χρόνια, περίπου στο 10,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην έκθεση σημειώνεται ότι με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017 το 51,6% των δανείων των τραπεζών εμφανίζει προβλήματα και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται προκειμένου να πετύχουν σημαντική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων. Για να συνεχιστεί η βελτίωση του κλάδου πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και επακόλουθα να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών.

Το 2018, τονίζεται, θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό έτος για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα, καθώς αναμένεται έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, ακόμη και με την υπόθεση ότι οι μετά τα μνημόνια συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες. Η Standard and Poor’s προβλέπει πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2017, έπειτα από τρία τρίμηνα ανάπτυξης, και περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσον όρο 2,4% την περίοδο 2018-2021. Η πρόβλεψη εξαρτάται από μια περίοδο σχετικά σταθερών πολιτικών. Τέλος, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, επιβαρύνοντας μεσοπρόθεσμα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text