Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στην Ελλάδα εισέρχεται ο τραπεζικός κολοσσός της Κίνας ICBC

Στην Ελλάδα εισέρχεται ο τραπεζικός κολοσσός της Κίνας ICBC

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην Ελλάδα εισέρχεται ο τραπεζικός κολοσσός της Κίνας ICBC

Προ των πυλών για την απόκτηση τραπεζικής άδειας στην Ελλάδα είναι η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα, αλλά και η μεγαλύτερη στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, καθώς εκτός από τις επαφές που έχουν γίνει με τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εκπρόσωποι του κινεζικού κολοσσού έχουν κάνει και τα αναγκαία βήματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι «άμεσο» και η υποβολή του φακέλου για την απόκτηση τραπεζικής άδειας αναμένεται σύντομα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, στη βιομηχανία και στις υποδομές, που αποτελούν τους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται η Industrial and Commercial Bank of China, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία της στην αγορά της λιανικής τραπεζικής.

Το ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών projects είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό και δεν περιορίζεται στην υποστήριξη των κινεζικών ομίλων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Industrial and Commercial Bank of China δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, και αν και θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τη δραστηριότητά της και στην Ελλάδα, πρόθεση του κινεζικού χρηματοοικονομικού ομίλου είναι να δραστηριοποιηθεί μέσω υποκαταστήματος ή ακόμα και θυγατρικής. Αυτό σημαίνει ότι στα σχέδια της ICBC είναι η λειτουργία δικτύου καταστημάτων.

Η Industrial and Commercial Bank of China είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο βάσει του δείκτη 1000 Top Forbes για το 2017 (για τέταρτη συνεχή χρονιά), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 3,5 τρισ. δολάρια, ενώ τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν στα 151,3 δισ. δολάρια. Εχει παρουσία σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, απασχολεί 462.000 προσωπικό και είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης. Ανήκει στις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Κίνας. Οι άλλες τρεις είναι η Bank of China, η Agricultural Bank of China και η China Construction Bank.

Η παρουσία της στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης όχι μόνο για τη χρηματοδότηση των κινέζικων επενδύσεων, αλλά για το σύνολο της οικονομίας. Σημειώνεται ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και real estate ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Εκτός από τη ναυαρχίδα των κινεζικών επενδύσεων, την Cosco, η επόμενη μεγάλη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα είναι η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία της Fosum, μέσω και της συμμετοχής στην ανάπτυξη του Ελληνικού. Σημαντικότατη παρουσία έχουν εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα και οι ZTE Corporation και Huawei, ενώ η κινεζική CMEC έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας. Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχει δρομολογήσει άλλωστε η Alibaba. Στον τραπεζικό τομέα δραστηριοποιείται ήδη από το 2010 η China Development Bank.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text