Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Κυρίαρχος των εξελίξεων ο Μπερλουσκόνι

Κυρίαρχος των εξελίξεων ο Μπερλουσκόνι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κυρίαρχος των εξελίξεων ο Μπερλουσκόνι

Ολοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως μετά τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα αποτελέσει μια ισχυρή πολιτική φυσιογνωμία για την ιταλική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Εσωτερικά, θεωρείται βέβαιο πως ο ίδιος θα είναι ο βασιλιάς των μετεκλογικών εξελίξεων.

Ο Μπερλουσκόνι μπήκε στον πολιτικό στίβο εν μέρει για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά συμφέροντά του και χρησιμοποίησε τη δύναμη που είχε, ως ιδιοκτήτης της πλειονότητας των εμπορικών τηλεοπτικών σταθμών της Ιταλίας, ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Ο ίδιος κατηγορήθηκε για τα γνωστά «μπούνγκα μπούνγκα» σεξουαλικά πάρτι στα οποία συμμετείχαν και ανήλικα κορίτσια, αλλά και για το γεγονός ότι δυσφημούσε κατ’ εξακολούθησιν την Ιταλία σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν άρδην για την προσωπικότητα της προ Τραμπ εποχής, που συνδέθηκε με τη σύγκρουση συμφερόντων, τις ακόρεστες επιθυμίες, την πολιτική της θυματοποίησης και τη δαιμονοποίηση του Τύπου.

Το 2011, η παγκόσμια κρίση χρέους ανάγκασε τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί, ενώ το 2013 ήρθε η καταδίκη για φορολογική απάτη. Τα συνεχόμενα εμπόδια βύθισαν την πολιτική του καριέρα στο ναδίρ. Ωστόσο, όλα αυτά μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν. Ο ίδιος αντιτάχθηκε σθεναρά στο συνταγματικό δημοψήφισμα του Ματέο Ρέντσι, με αποτέλεσμα να πάρει το αίμα του πίσω μετά το ηχηρό «όχι» του ιταλικού λαού. Ο ίδιος, μάλιστα, ήταν ο κεντροδεξιός πολιτικός παράγοντας που ένωσε τις ξενοφοβικές πολιτικές δυνάμεις της Ακροδεξιάς. Για όσους τον παρομοιάζουν με τον Τραμπ, λέγεται πως ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός δεν εκτιμά τέτοιου είδους συγκρίσεις. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες ανάμεσά τους, που αφορούν στην κοινή τους δραστηριοποίηση στον χώρο των κτηματομεσιτικών υπηρεσιών και της τηλεόρασης, στην αντικειμενοποίηση των γυναικών και στη χρήση επιθετικής γλώσσας.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text