Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Φρένο στη φοροδιαφυγή με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Φρένο στη φοροδιαφυγή με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φρένο στη φοροδιαφυγή με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Το απόλυτο μπλόκο στη φάμπρικα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων δρομολογεί εντός του 2018 το υπουργείο Οικονομικών, καθιερώνοντας την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet, που σημαίνει ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων θα παρακολουθούνται επί 24ώρου βάσεως και η εφορία θα παρεμβαίνει άμεσα όπου διαπιστώνει ασυνήθιστη δραστηριότητα.

Με τις κινήσεις αυτές, κλείνουν δύο βασικές «τρύπες» από τις οποίες διαφεύγουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, από μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, μέσω της φοροδιαφυγής.

Άλλωστε, ενδεικτικά ήταν τα αποτελέσματα των πρόσφατων φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ, οι οποίο αποκάλυψαν φοροδιαφυγή τεραστίων διαστάσεων από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσίους υπαλλήλους, ανεπάγγελτους και νοικοκυρές.

Σε ότι αφορά στα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ αποσκοπεί να τερματίσει άπαξ το φαινόμενο της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις διογκώνουν τις δαπάνες τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν χαμηλότερα κέρδη και άρα να φορολογούνται για μικρότερα ποσά ή ακόμη περισσότερο, μέσω των πλαστών και εικονικών τιμολογίων να εισπράττουν επιστροφές ΦΠΑ επί ανύπαρκτων συναλλαγών.

Τέλος το «χαρτί»

Με την καθιέρωση της υποχρεωτικής «ηλεκτρονικής τιμολόγησης» θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Ωστόσο, τα στοιχεία των τιμολογίων, θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση.

Μάλιστα, το project του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ προβλέπει τριών ειδών διασταυρώσεις επί των ηλεκτρονικών τιμολογίων και συγκεκριμένα:

1. Το πρώτο στάδιο θα είναι η λήψη από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, των συναλλαγών και ο πρώτο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων.

2. Το δεύτερο στάδιο θα προβλέπει την επιβεβαίωση της συναλλαγής μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων, εάν δηλαδή και οι δύο έχουν δηλώσει τα ίδια στοιχεία για την ίδια συναλλαγή.

3. Το τρίτο στάδιο ελέγχου προβλέπει την επιβεβαίωση της πληρωμής της συναλλαγής, με την μεταφορά του ποσού της αξίας μέσω των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται οι συναλλασσόμενοι.

On-line με το TAXIS οι ταμειακές

Ταυτόχρονα με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, προωθείτια και η διασύνδεση με το taxisnet  των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων, προκειμένου η εφορία να αποκτά γνώση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα φοροδιαφυγής.

Το μέτρο αρχικά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά και θα ξεκινήσει από συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων, με «ροπή προς τη φοροδιαφυγή» και κατόπιν θα επεκταθεί σε όλους τους επιτηδευματίες που χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές ή άλλους ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς. 

Το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιτηδευματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπεται ήδη από τον ν. 4446/2016 και εκκρεμεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία διασύνδεσης.

Με τη λειτουργία του συστήματος, θα σημάνει,  πως, όταν ένα κατάστημα εκδίδει μια απόδειξη, αυτομάτως θα ενημερώνεται και το taxis. Σήμερα, ο επιτηδευματίας κόβει την απόδειξη, αλλά το taxis δεν ενημερώνεται για κάθε απόδειξη, αλλά έμμεσα για το σύνολο των συναλλαγών είτε από τα τραπεζικά αρχεία εάν η πληρωμή έγινε με POS, από τη δήλωση ΦΠΑ του επιτηδευματία, που υποβάλλεται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούνται) είτε για το σύνολο των αποδείξεων καθώς και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος, για τα συνολικά έσοδα που απέκτησε.

Έτσι, θα υπολογίζεται αυτομάτως και ο οφειλόμενος ΦΠΑ ανά τρίμηνο με τις περιοδικές δηλώσεις.


Πηγή: sofokleousin.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text