Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Moody’s: Θετική πιστωτικά η αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα

Moody’s: Θετική πιστωτικά η αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moody’s: Θετική πιστωτικά η αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα

«Πιστωτικά θετική» χαρακτηρίζει η Moody’s την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο. Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, παρουσιάζεται συνεχιζόμενη αύξηση το δεύτερο μισό του 2017. Το γεγονός αυτό διευκολύνει τις προσπάθειες του κλάδου να διαγράψει την εξάρτηση από τον ELA, που επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία τους.

Ο οίκος αξιολόγησης θυμίζει ότι το δεύτερο μισό του 2017 οι εγχώριες καταθέσεις νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών φορέων αυξήθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ, ποσό που αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 2,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ποσό που υπερκαλύπτει κατά πολύ τη μείωση κατά 105 εκατ. ευρώ των καταθέσεων των επιχειρήσεων. Αποδίδει αυτή την εξέλιξη στον χώρο των εταιρειών στις ανάγκες πληρωμής υποχρεώσεων, περιλαμβανομένου του Δώρου Χριστουγέννων.

Η αύξηση των εγχώριων καταθέσεων στα 126,3 δισ. ευρώ στα τέλη της χρονιάς είναι ρεκόρ για τις τράπεζες, μετά την εφαρμογή των capital controls τον Ιούνιο του 2015. Οι αυξημένες καταθέσεις, εκτιμά η Moody’s, βελτιώνουν τη χρηματοδότηση και μειώνουν την εξάρτηση από τον ELA και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, τον Δεκέμβριο του 2015, οι τράπεζες με διάφορα μέτρα περιόρισαν τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα στο 13% του συνόλου του ενεργητικού τον Δεκέμβριο του 2017, από 22% ένα χρόνο νωρίτερα, εκ των οποίων το 8% σχετίζεται με τον ELA, μειωμένο κατά 14% έναντι του προηγούμενου χρόνου.

Η αύξηση των καταθέσεων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repos είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια των τραπεζών να μηδενίσουν τη χρήση του «ακριβού» ELA, με επιτόκιο που φτάνει το 1,5% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 0,6% του επιτοκίου για καταθέσεις ενός έτους. Οι τράπεζες κατάφεραν επίσης να εκδώσουν «καλυμμένα ομόλογα» το 2017 και τον Γενάρη του 2018, διαφοροποιώντας τη χρηματοδότησή τους από την κεντρική τράπεζα. Η Εθνική ήταν η πρώτη που μηδένισε τη χρήση του ELA τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι άλλες τράπεζες σχεδιάζουν να το πράξουν μέχρι τα τέλη του 2018.

Όπως καταλήγει η Moody’s, το ευάλωτο χρηματοδοτικό προφίλ του κλάδου παραμένει βασική πρόκληση μαζί με τα σχεδόν 100,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017. Το τεράστιο εύρος των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών, περιορίζοντας τα περιθώρια που έχουν να δανείσουν την πραγματική οικονομία φέτος, οπότε αναμένεται σταδιακή οικονομική ανάκαμψη.


Πηγή: euro2day.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text