Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκρηξη απλήρωτων φόρων, κύμα κατασχέσεων

Εκρηξη απλήρωτων φόρων, κύμα κατασχέσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκρηξη απλήρωτων φόρων, κύμα κατασχέσεων

Στο ύψος - ρεκόρ των 101,8 δισ. ευρώ έφθασαν οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017, σε μια σαφή ένδειξη της φοροδοτικής εξάντλησης, στην οποία έχει οδηγήσει η υπερφορολόγηση.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον τον Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο έπρεπε να πληρωθούν ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας, δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,3 δισ ευρώ.

Συνολικά το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν ήταν 12,9 δισ. ευρώ. Το ποσόν αφορά σχεδόν στο σύνολό του φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες, όπως ΕΝΦΙΑ, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κτλ. Το φαινόμενο δεν είναι χωρίς συνέπειες για τους φορολογουμένους που αφήνουν ανεξόφλητες οφειλές στην εφορία. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2017 έγιναν κατασχέσεις και ρυθμίσεις που απέφεραν στα ταμεία του Δημοσίου 5,069 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 2,687 δισ. αφορούσαν παλαιά χρέη και τα 2,391 δισ. ευρώ νέα.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων για οφειλές στην εφορία έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο (1.050.077 για την ακρίβεια).

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 14.871.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα δεδομένα της ΑΑΔΕ, ένας στους δύο φορολογουμένους (4.068.857) έχει ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 138.260 άτομα, καθώς, όπως φαίνεται, πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, που είναι σε 12-24 δόσεις, ακόμη και για οφειλές τους οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Η ηλεκτρονική εφαρμογή επιτρέπει να εντάσσουν κάθε μήνα και νέες οφειλές στην πάγια ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet να επιλέξουν ποιες οφειλές τους, οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την καταβολή τους σε 12 δόσεις.

Σύντομα, εξάλλου, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις με χρέη έως 50.000 ευρώ στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Στη ρύθμιση αυτή εντάσσονται όσοι εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η εικόνα των ληξιπρόθεσμων, πάντως, αναμένεται να αλλάξει δραστικά μόλις εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για το ξεκαθάρισμα των οφειλών, ανάλογα με το αν είναι εισπράξιμες ή μη. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι έως τον Μάρτιο θα υιοθετηθεί νέα νομοθεσία, η οποία θα προσδιορίζει κριτήρια για την εισπραξιμότητα ή μη των οφειλών, επιτρέποντας την οριστική διαγραφή όσων δεν έχουν ελπίδα να φθάσουν στα ταμεία του Δημοσίου.

Υπολογίζεται ότι εισπράξιμες είναι το πολύ το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text