Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αύξηση καταθέσεων άνω των 7 δισ. αναμένουν οι τράπεζες το 2018

Αύξηση καταθέσεων άνω των 7 δισ. αναμένουν οι τράπεζες το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση καταθέσεων άνω των 7 δισ. αναμένουν οι τράπεζες το 2018

Σημαντική επιτάχυνση της τάσης επιστροφής καταθέσεων αναμένουν για το 2018 οι τράπεζες. Οι συστημικές τράπεζες περιμένουν αύξηση καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα –επιχειρήσεις και νοικοκυριά– άνω των 7 δισ. ευρώ, ως βασικό σενάριο, ενώ το αισιόδοξο σενάριο «βλέπει» αύξηση καταθέσεων που μπορεί να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών, η αύξηση θα προέλθει από την επιστροφή χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα, την επιστροφή κεφαλαίων από επενδυτικά προϊόντα εξωτερικού (που είχαν τοποθετηθεί για λόγους ασφαλείας λόγω της τότε ανησυχίας για Grexit), από τη μεγέθυνση της οικονομίας –το 2018 η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2,5%– και από τις ισχυρές επιδόσεις του τουριστικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια αρνητική εξέλιξη που θα ανατρέψει τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι η αύξηση των καταθέσεων να κινηθεί στο εύρος των 15 δισ. ευρώ.

Η σημασία της σταθερότητας και του καλού κλίματος, τονίζουν, αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα, υπενθυμίζοντας την εικόνα του 2017 που χωρίζεται σε δύο σημαντικά διαφοροποιημένες περιόδους. Το πρώτο τετράμηνο, όταν κυριάρχησε η αβεβαιότητα και η ανησυχία των καταθετών ως απόρροια της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, και το επτάμηνο, από τον Μάιο και μετά, όταν η συμφωνία με τους θεσμούς και η οριστικοποίησή της τον Ιούνιο έδωσαν το έναυσμα για σταδιακή και σταθερή αύξηση των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ετσι στο διάστημα Μαΐου - Δεκεμβρίου 2017 η αύξηση των καταθέσεων ανήλθε στα 7,4 δισ. ευρώ –κυρίως από νοικοκυριά– εκ των οποίων τα μισά εκτιμάται ότι είναι χρήματα που επέστρεψαν από σεντούκια και θυρίδες. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων αποδίδεται στην αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, στην πολύ καλή πορεία του τουρισμού και γενικότερα στη βελτίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων την περυσινή χρονιά.

Σε ετήσια βάση το 2017 η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στα 4,9 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις σημαντικές εκροές στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ήταν 126,35 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αν η δεύτερη αξιολόγηση –που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017– είχε ολοκληρωθεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τότε το 2017 η εικόνα των καταθέσεων αλλά συνολικά της οικονομίας θα ήταν αισθητά θετικότερη.

Το 2018, ωστόσο, ξεκινάει με τις καλύτερες συνθήκες καθώς η ταχύτατη ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του νέου έτους, η πρώτη αξιολόγηση που ολοκληρώνεται χωρίς καθυστέρηση, ενισχύει περαιτέρω την εμπιστοσύνη για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα την οικονομία, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για μια σημαντική βελτίωση της ρευστότητας για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο.



Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text