Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι επιχειρήσεις στρέφονται ξανά στην έκδοση εταιρικών ομολόγων

Οι επιχειρήσεις στρέφονται ξανά στην έκδοση εταιρικών ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επιχειρήσεις στρέφονται ξανά στην έκδοση εταιρικών ομολόγων

Επανεκκίνηση της αγοράς εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένεται το επόμενο δίμηνο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τέσσερα νέα ενημερωτικά δελτία με σκοπό την άντληση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που υπέβαλαν ενημερωτικά δελτία είναι η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα, η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Coral και η αλυσίδα ρούχων BSB.

Εχοντας επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης, κυρίως στους τομείς της καθαρής ενέργειας και των υποδομών, ο εισηγμένος όμιλος ΓΕΚ Τέρνα συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Αποτελεί ταυτόχρονα έναν από τους πλέον εξωστρεφείς ελληνικούς ομίλους, καθώς έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), όπου απασχολεί συνολικά περισσότερους από 6.000 εργαζομένους.

Η Coral A.E. είναι η πρώην Shell Hellas A.E., εταιρεία που μετονομάστηκε τον Ιούλιο του 2010 μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τη Motor Oil Hellas. Η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1926. Με περίπου 700 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα υπό το σήμα Shell, η εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20% και κατατάσσεται πρώτη στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων BSB έπειτα από 36 χρόνια λειτουργίας διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο το οποίο αριθμεί 120 επώνυμα καταστήματα αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων της (BSB SHOPS) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξίσου διευρυμένο παρουσιάζεται και το δίκτυο διανομής της εταιρείας με συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής (multi-brand) που ξεπερνούν σε αριθμό τα 300 στις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού. Η εταιρεία αναδεικνύει τη διεθνή της παρουσία μέσα από ένα φιλόδοξο πλάνο δραστηριοποίησής της στο εξωτερικό, όπου μέχρι σήμερα έχει παρουσία συνολικά σε 18 χώρες.

Η σημαντική αποκλιμάκωση των κρατικών ομολόγων μετά τις 28 Νοεμβρίου 2017, όταν ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή (swap) των 20 παλαιών ομολόγων του PSI το 2012 με πέντε νέους τίτλους, επέδρασε καταλυτικά στη μείωση των αποδόσεων και στα εγχώρια εταιρικά αλλά και διεθνή ομόλογα που έχουν εκδώσει οι εισηγμένες επιχειρήσεις.

Ετσι, το δέλεαρ των εταιρειών να αποκτήσουν φθηνά κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολόγων επανήλθε με το ξεκίνημα του 2018, προκειμένου να υποστηρίξουν αφενός τα επενδυτικά τους προγράμματα και αφετέρου να μειώσουν ή και να μηδενίσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», το μεγαλύτερο ποσό (616 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 63%) από το σύνολο των 977,567 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2017 από την πλατφόρμα του Χ.Α., προέρχεται από την έκδοση εταιρικών ομολόγων, με πιο πρόσφατη έκδοση (14 Σεπτεμβρίου 2017) από την MLS Πληροφορική που άντλησε 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει τα επενδυτικά της προγράμματα.

Εναλλακτική λύση

Η εγχώρια αγορά των εταιρικών ομολόγων, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε επενδυτές που είναι απογοητευμένοι από τις ζημίες των χαρτοφυλακίων τους, αφού τα επιτόκια που διαπραγματεύονται οι ομολογιακές εκδόσεις είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τις τραπεζικές αποδόσεις. Βέβαια, πάντα οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ αυτές οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς πολλά αρνητικά γεγονότα μπορούν να συμβούν σε μια εταιρεία και να ανατρέψουν τη θετική πορεία της.

Αποταμιευτές οι περισσότεροι επενδυτές

Η βασική αιτία που στρέφει τους καταθέτες στις ομολογιακές εκδόσεις που είχαν υπερκαλυφθεί την τελευταία διετία, είναι η χαμηλή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υποχωρήσει περίπου στο 0,5%, ακόμη και για μεγάλα ποσά, τη στιγμή που το μέσο επιτόκιο των εταιρικών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα στο 3,28%. Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας είναι μικροεπενδυτές και το μέσο ποσό τοποθέτησης είναι μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ. Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι μικροεπενδυτές φεύγουν από προθεσμιακές καταθέσεις για να τοποθετηθούν σε εταιρικά ομόλογα, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς δεν επιζητούν μόνον την ασφάλεια των χρημάτων. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για συνειδητοποιημένη κατηγορία μικροεπενδυτών που γνωρίζει ότι το κεφάλαιο το «εγγυάται» ο εκδότης και τοποθετείται γιατί πιστεύει στις προοπτικές της επιχείρησης. Παράλληλα, αυτή η κατηγορία είναι σε θέση να γνωρίζει και τους κινδύνους της επένδυσής της, αφού πρόκειται για διαπραγματεύσιμο τίτλο στη δευτερογενή αγορά, που υπόκειται στις αβεβαιότητες των επιχειρηματικών επιλογών της συγκεκριμένης επιχείρησης ή της οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις από μικροεπενδυτές-πελάτες των τραπεζών προέρχεται από τις καταθέσεις. Συγκεκριμένα, το 70% των ποσών που επενδύονται σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα αυτής της κατηγορίας είναι κεφάλαια που μεταφέρονται από τις καταθέσεις που τηρούν στις τράπεζες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 20%, είναι από χρήματα που βγαίνουν από θυρίδες ή μετρητά που διακινούνται εκτός τραπεζικού συστήματος.




Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text