Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αυξήσεις στις αντικειμενικές φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης

Αυξήσεις στις αντικειμενικές φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξήσεις στις αντικειμενικές φέρνουν οι νέες τιμές ζώνης

Του Ντίνου Σιωμόπουλου.

Ελάχιστη τιμή ζώνης που αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800-850 ευρώ ετοιμάζεται να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε πολλές περιοχές μεγάλων πόλεων της περιφέρειας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το μόνο πράγμα που ετοιμάζεται να αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών είναι τις τιμές ζώνης σε περιοχές που ήδη ισχύει αντικειμενικός προσδιορισμός ακινήτων.
Σε πρώτη φάση, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2018, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στους συντελεστές εμπορικότητας όπως αυτοί είχαν καθοριστεί με την απόφαση του Ιανουαρίου του 2016, ούτε στους συντελεστές οικοπέδων, ενώ δεν θα υπάρξει καμία νέα ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ούτε θα γίνουν αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας και στα αφορολόγητα όρια κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων.

Με συγκριτικά στοιχεία


Αυτή τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική υπάρχουν περιοχές που ενώ βρίσκονται σε μεγάλους δήμους εξακολουθούν να παραμένουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και ακόμη λαμβάνονται υπόψη συγκριτικά στοιχεία από μεταβιβάσεις γειτονικών ακινήτων προκειμένου να προκύψει η αντικειμενική αξία τους. Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όμως λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο βρίσκονται τα εν λόγω ακίνητα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν σε μία περιοχή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Χαλάνδρι, στα Μελίσσια, στην Πεντέλη, στην Εκάλη, στην Αγία Παρασκευή, στα Σπάτα, στην Παιανία, στην Αρτέμιδα, στην Παλλήνη και άλλες περιοχές όπου υπάρχουν ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αυξηθούν οι κατώτατες τιμές ζώνης, τότε θα συμπαρασύρουν και τον ΕΝΦΙΑ των συγκεκριμένων ακινήτων. Στους παραπάνω δήμους και σε πολλούς ακόμη υπάρχουν περιοχές όπου μετά από δεκαετίες δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Αλλωστε, όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι τιμές ζώνης που θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο θα έχουν κατά κάποιον τρόπο μία μεταβατική μορφή μέχρι να υπάρξει μία ολοκληρωμένη «τράπεζα γης» ώστε να μπορούν να αναπροσαρμόζονται οι τιμές της Εφορίας στα επίπεδα των τιμών της αγοράς με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Επίσης, οι εκτιμητές που έχουν αναλάβει το έργο προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, εκ των πραγμάτων δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να πραγματοποιήσουν μία ενδελεχή έρευνα αγοράς ώστε οι τιμές ζώνης να φθάσουν τις εμπορικές αξίες. Μέχρι στιγμής στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δείγματα από πολύ λίγες περιοχές και τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω έλλειψης νεόδμητων ακινήτων είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προσδιορίσει σήμερα την τιμή νεόδμητου ακινήτου πρώτου ορόφου στην οποία αναφέρεται η τιμή ζώνης της Εφορίας.

Οι εκτιμητές ακινήτων θα παραδώσουν τις 10.000 διαφορετικές τιμές ζώνης στην αρμόδια επιτροπή του υπ. Οικονομικών και επ' αυτών θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές και υπερβολές.

Το κατώφλι

 
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα της Καραγεώργη Σερβίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 70 περιοχές στην Αττική όπου οι ελάχιστες τιμές ζώνης διαμορφώνονται στα επίπεδα των 600 ευρώ, των 650 ευρώ, των 700 και των 750 ευρώ. Οπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί η τρόικα και ο βορειο-ιρλανδός «τοποτηρητής» επί των αντικειμενικών αξιών Γουίλιαμ Μακλάσκι ότι μπορεί να ανεγερθεί μία οικοδομή και το κόστος κατασκευής μαζί με το κόστος του οικοπέδου να είναι κάτω από 800-850 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο. Κατά συνέπεια αυτό αναμένεται να είναι το κατώφλι των νέων τιμών ζώνης για πάρα πολλές περιοχές όπου σήμερα οι τιμές τους διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα οι κατασκευαστές αλλά και άλλοι παράγοντες της αγοράς με επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ζητήσει η ελάχιστη τιμή ζώνης να μην είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο νεόδμητου ακινήτου. Ωστόσο αυτό το ύψος και σε αυτή τη φάση το υπ. Οικονομικών το αποκλείει να το εφαρμόσει μαζικά, έστω και αν πράγματι σε πάρα πολλές περιπτώσεις μπορεί να ισχύει.

Αξίζει να τονιστεί ότι η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο καθορισμού των νέων τιμών ζώνης δεν διαχωρίζει τις περιοχές σε ακριβές ή φθηνές αλλά σε υποβαθμισμένες και αναβαθμισμένες.


Το παράδειγμα του Ψυχικού


Για παράδειγμα, αν κάποιος που ζει στα βόρεια προάστια περιμένει να δει μία πολύ μεγάλη πτώση των τιμών της Εφορίας μάλλον σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να γίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ψυχικό, όπου από μια πρώτη έρευνα που πραγματοποίησαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν βλέπουν τις τιμές της Εφορίας να πέφτουν σε ποσοστό πάνω από 10% -15%. Αντίστοιχα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως φθηνές και εκεί δεν πρόκειται να σημειωθούν θεαματικές αλλαγές.

Θα γίνουν όμως αρκετές αλλαγές στις ενδιάμεσες ζώνες, ιδιαίτερα σε περιοχές της Αθήνας όπου πριν από 10 χρόνια είχαμε ουσιαστική αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά στη συνέχεια υποβαθμίστηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρουν από το υπ. Οικονομικών, είναι η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου εκεί οι τιμές ζώνης θα πρέπει να μειωθούν καθώς οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν υποστεί μεγάλη καθίζηση τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και αν υπάρξουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στις τιμές ζώνης της Εφορίας, δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο ποσό που περιμένει να εισπράξει το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ. Αλλωστε και οι δανειστές έχουν ζητήσει από το υπ. Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ εφόσον διαπιστωθεί ότι με τις νέες τιμές ζώνης θα υπάρξουν απώλειες εσόδων.


Πού θα σημειωθεί αύξηση των κατώτατων τιμών


Οι δήμοι-οικισμοί Αττικής και Θεσσαλονίκης που θα σημειωθεί αύξηση των κατώτατων τιμών ζώνης είναι: Αθήνα, Ανατολική και Δυτική Αττική: Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ιλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Κιούρκα, Θορικό, Καπανδρίτι, Λαυρεωτική, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Συκάμινο Ωρωπού, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη Μεγάρων, Νέα Πέραμος, Οινόη, Φυλή.

Πειραιά: Ρέντη, Αμπελάκια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Μέθανα, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα.
Θεσσαλονίκη: Αγ. Αθανάσιος, Ασπροβάλτα, Ελ. Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Καλοχώρι, Σίνδος, Λαγκαδάς, Μενεμένη, Αγγελοχώρι, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτη.


Πηγή: tovima.gr

24
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text