Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Σύννεφα νομισματικού πολέμου μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ

Σύννεφα νομισματικού πολέμου μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σύννεφα νομισματικού πολέμου μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ

Της Ζωρζέτ Ζολώτα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ψυχρός νομισματικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο; Αυτήν την εβδομάδα, ο Μπενουά Κερέ, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είπε ότι θα ληφθούν αντίμετρα αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ενθαρρύνουν την εξασθένηση του δολαρίου.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πριν από δεκαπέντε μέρες, ότι το «αδύναμο δολάριο μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για το εμπόριο».

Παρότι αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να ανασκευάσει όσα δήλωσε ο Μνούτσιν, οι αγορές είχαν ήδη οδηγήσει το αμερικανικό νόμισμα στο χαμηλό τριετίας και οι επενδυτές μιλούσαν για κήρυξη νομισματικού πολέμου από τις ΗΠΑ.

Πράγματι, ένα φθηνό νόμισμα βοηθάει τις εξαγωγές μιας χώρας. Είναι ένα πλεονέκτημα που απολαμβάνουν η Ευρωζώνη, η Ιαπωνία και η Κίνα, εδώ και αρκετά χρόνια. Οι ΗΠΑ, όμως, διατηρούν ελλείμματα με τους περισσότερους από τους 15 μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους.

Σήμερα, ο Λευκός Οίκος αποβλέπει σε μεγαλύτερο μερίδιο από τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου, παραβλέποντας ότι ένα ισχυρό δολάριο λειτουργούσε διαχρονικά ως ασφαλές καταφύγιο για τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν αδικηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες που έχουν συνάψει με άλλες χώρες. Κάποιοι που φοβούνται νομισματικό πόλεμο συγκρίνουν τις δηλώσεις Μνούτσιν με τη δήλωση του Τζον Κόναλιτον, υπουργό Οικονομικών επί προεδρίας Νίξον, ο οποίος είχε πει ότι «είναι δικό μας νόμισμα, αλλά είναι δικό σας πρόβλημα».

Σε μια εποχή που ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, ένα αδύναμο νόμισμα εξυπηρετεί τις οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αυξάνει εξαγωγές και μισθούς. Ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αν δεν υπάρξει τόνωση τιμών και μισθών στην Ευρωζώνη. Η Τζάνετ Γέλεν, η απερχόμενη πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, είχε διατυπώσει ανάλογες επιφυλάξεις προτού ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Ομως η πορεία των ισοτιμιών επηρεάζεται από την ευρύτερη οικονομική κατάσταση μιας χώρας και της παγκόσμιας οικονομίας. Στην παρούσα συγκυρία, οι οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν πάρει τη σκυτάλη της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ, γεγονός που εξηγεί την πτώση του δολαρίου κατά 12% έναντι του ευρώ μέσα στο 2017.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text