Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ανησυχεί η ΕΚΤ για μείωση ξένων επενδύσεων προς όφελος των ΗΠΑ

Ανησυχεί η ΕΚΤ για μείωση ξένων επενδύσεων προς όφελος των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανησυχεί η ΕΚΤ για μείωση ξένων επενδύσεων προς όφελος των ΗΠΑ

Τον κίνδυνο να ενταθεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων χωρών αλλά και να χάσει η Ε.Ε. άμεσες ξένες επενδύσεις και επιχειρήσεις προς όφελος των ΗΠΑ, διαβλέπει η ΕΚΤ ως συνεπακόλουθο της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος είναι ότι η χαμηλή εταιρική φορολογία στις ΗΠΑ θα αποτελέσει δέλεαρ που θα προσελκύσει επενδύσεις και επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σε έκθεσή της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η τράπεζα προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα πληγεί από τις αλλαγές που θα προκαλέσει στο διεθνές φορολογικό τοπίο η μεταρρύθμιση Τραμπ, καθώς οι χαμηλοί συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ θα καταστήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πιο ελκυστική από τις οικονομίες άλλων χωρών. Επικαλείται, μάλιστα, σχετική έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ZEW, σύμφωνα με την οποία η μείωση των εταιρικών φόρων στις ΗΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία και μάλιστα από χώρες της Ε.Ε., υπερκαλύπτοντας την όποια αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων σε οικονομίες της Ε.Ε. Η ίδια έρευνα προεξοφλεί ότι η μεταρρύθμιση Τραμπ θα επηρεάσει τη φορολογική στρατηγική των πολυεθνικών, όσες επιλογές κάνουν δηλαδή με κριτήριο τη φορολογική επιβάρυνση που θα έχουν στην εκάστοτε χώρα. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει: «Μέσα από τις διαφορές φορολογικών συντελεστών ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. με υψηλή εταιρική φορολογία δίνονται κίνητρα για να στρέψουν οι εταιρείες αλλού τα κέρδη τους».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι επιπτώσεις για τις χώρες της Ε.Ε. δεν εξαντλούνται μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά επεκτείνονται και στον τομέα της τεχνογνωσίας, καθώς ορισμένες πτυχές της μεταρρύθμισης παρέχουν κίνητρα για τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ. Η τράπεζα δεν παραλείπει, άλλωστε, να τονίσει πως ορισμένες από τις προβλέψεις του σχετικού νόμου ενδέχεται να μη συνάδουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και των διεθνών συνθηκών περί διπλής φορολόγησης. Προσβλέπει, πάντως, και σε μια ευεργετική για την Ευρωζώνη παρενέργεια της μεταρρύθμισης, καθώς προεξοφλεί ότι θα ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών και ιδιαιτέρως όσων αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας. Ετσι, θα αυξηθεί η κατανάλωση των Αμερικανών και θα ενισχυθεί η ζήτηση από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και για προϊόντα και υπηρεσίες της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ εκτιμά, ωστόσο, ότι συνολικά ο ευεργετικός αντίκτυπος για την Ευρωζώνη θα είναι μάλλον περιορισμένος.

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της μεταρρύθμισης στην αμερικανική οικονομία, η προσέγγιση της ΕΚΤ είναι πολύ πιο ήπια από εκείνη πολλών οικονομικών αναλυτών, που προεξοφλούν ότι το όποιο όφελός της θα είναι μόνον βραχυπρόθεσμο και θα μηδενιστεί μεσομακροπρόθεσμα. Εκτιμά ότι την επόμενη δεκαετία η αμερικανική οικονομία θα πάρει σημαντική ώθηση από τη φορολογική μεταρρύθμιση. Επικαλείται εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με την οποία η τόνωση στο σύνολό της, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, θα ανέλθει σε περίπου 1,46 τρισ. δολάρια. Αυτό το ποσό ισοδυναμεί με ενίσχυση του αμερικανικού ΑΕΠ, κατά μέσον όρο, 0,7% ετησίως τα επόμενα 10 χρόνια.

«Η μάχη δεν έχει κερδηθεί»

Την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα επιταχυνθεί, ακολουθώντας την ταχεία ανάπτυξή της, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά τόνισε ότι η μεγάλη αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο. «Μολονότι είμαστε αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο του 2%, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κερδίσει τη μάχη», τόνισε ο κ. Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προσέθεσε πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή στην ισοτιμία του ευρώ, καθώς και τις παρενέργειές της. Αναφερόμενος στην πρόσφατη διολίσθηση του δολαρίου, που αναπόφευκτα ενισχύει το ευρώ, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως «έχουν προκύψει νέοι κίνδυνοι από την πρόσφατη αστάθεια στην ισοτιμία».

Η ΕΚΤ κατόρθωσε να απομακρύνει από την Ευρωζώνη την απειλή του αποπληθωρισμού, επιστρατεύοντας ένα οπλοστάσιο μη συμβατικών μέτρων. Δεδομένου, όμως, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιστρέφει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία υποχωρεί, στους κόλπους της Τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη διαμάχη για το κατά πόσον πρέπει να δώσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βασιστεί εφεξής στα συμβατικά μέσα άσκησης νομισματικής πολιτικής, στις αυξομειώσεις των επιτοκίων.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε χθες ότι η ΕΚΤ θα επιδείξει υπομονή μέχρις ότου επιταχυνθεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης.

΄

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text