Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Στο φως εκκλησία 1.500 ετών στην Ανατολία

Στο φως εκκλησία 1.500 ετών στην Ανατολία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο φως εκκλησία 1.500 ετών στην Ανατολία

Mια δομή 1.500 ετών που πιστεύεται ότι είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στην Ανατολία ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης (Παφλαγονία) στην επαρχία Καραμπούκ και στην περιοχή Εσκιπαζάρ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Αδριανούπολη δημιουργήθηκε τον πρώτο αιώνα και λειτούργησε ως αποικία μέχρι τον όγδοο αιώνα.

Μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Ερσίν Τσελικμπάς, μέλος του τμήματος αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Καραμπούκ, τόνισε ότι η οικοδομή πιστεύεται ότι είναι μία από τις πρώτες εκκλησίες στην Ανατολία.

«Το εύρημα χρονολογείται από τα μέσα του πέμπτου αιώνα. Οταν λαμβάνουμε υπόψη την κατασκευή εκκλησιών στην Ανατολία μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα δείγματα. Υπάρχουν αναφορές σε ένα ανδρικό και ένα γυναικείο μοναστήρι που υπήρχαν στο Εσκιπαζάρ. Στις εργασίες μας έχουμε τη μεγάλη ικανότητα να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη αυτών των μοναστηριών και των εκκλησιών. Η εκκλησία βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική τοποθεσία. Εχει μήκος περίπου 20 μ. και διαθέτει σημαντικές επικαλύψεις στο δάπεδο», τόνισε ο ειδικός.

«Βρήκαμε σημαντικές φιγούρες στα μωσαϊκά. Αυτό το σημείο ήταν μια μεγάλη αρχαία πόλη μετά τον τέταρτο αιώνα. Πρόκειται για πόλη σημαντική για τον αρχαίο χριστιανικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Χριστιανοί επισκέφθηκαν εδώ τον Κόλπο της Αμάσρα και την Αδριανούπολη. Στη συνέχεια πήγαιναν και στην Κωνσταντινούπολη για εμπορικούς λόγους», πρόσθεσε.
Χριστιανικές δομές

Οι ανασκαφές για τη δομή, το δάπεδο της οποίας είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά, εξακολουθούν υπό την εποπτεία του Μουσείου Κασταμονού. Ο Τσελικμπάς τόνισε ότι η εκκλησία βρίσκεται πάνω στον δρόμο του προσκυνήματος. «Υπάρχουν χριστιανικές δομές στην Αδριανούπολη. Βρήκαμε ότι αυτές οι δομές καλύπτουν μια έκταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Θα εργαστούμε προκειμένου να τις ερευνήσουμε στα επόμενα χρόνια και θα τις υποστηρίξουμε με αρχαιολογικά ευρήματα. Η Αδριανούπολη είναι η πιο σημαντική αρχαιολογική πόλη στη δυτική Μαύρη Θάλασσα», κατέληξε ο Τσελικμπάς. Χτισμένη τρία χιλιόμετρα στα ανατολικά του Εσκιπαζάρ, η Αδριανούπολη είχε σημαντικούς οικισμούς στην ελληνιστική, στη ρωμαϊκή και στην αρχική βυζαντινή περίοδο. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως 14 δημόσια κτίρια και άλλες δομές στην αρχαία πόλη.

Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια περιλαμβάνονται δύο λουτρά, δύο εκκλησίες, μία αμυντική δομή, κάποιοι τάφοι, ένα θέατρο, μία τοξωτή καλυμμένη δομή, τοίχοι, μία έπαυλη και άλλα μνημεία, όπως εξάλλου και κάποια θρησκευτικά κτίρια.

Τα μωσαϊκά

Το δάπεδο της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με μωσαϊκά που φέρουν απεικονίσεις του Τίγρη και του Ευφράτη αλλά και άλλων ποταμών που αναφέρονται στη Βίβλο. Επίσης απεικονίζονται πολλά ζώα στα μωσαϊκά.

Οι ανασκαφικές εργασίες στην Αδριανούπολη ξεκίνησαν το 2003 και συνεχίζονται με διακοπές. Ακόμα και τώρα προκαλεί μεγάλη προσμονή το τι θα φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text