Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Οι τράπεζες πωλούν κτίρια γραφείων της «Βωβός»

Οι τράπεζες πωλούν κτίρια γραφείων της «Βωβός»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι τράπεζες πωλούν κτίρια γραφείων της «Βωβός»

Κτίρια γραφείων αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, που ανήκαν στην υπό εξυγίανση «Μπ. Βωβός-Διεθνής Τεχνική», αναμένεται να διαθέσουν προς πώληση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές τις προσεχείς εβδομάδες οι πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όμιλοι της Alpha Bank, της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής δρομολογούν την πώληση των πάλαι ποτέ «ασημικών» της εταιρείας, κρίνοντας ότι η παρούσα συγκυρία θα μεγιστοποιήσει το οικονομικό όφελός τους. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, αλλά και πριν από αυτή, οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους leasing είχαν έρθει σε συμφωνία με τη διοίκηση του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων, προκειμένου να αποκτήσουν την κυριότητα σειράς κτιρίων γραφείων, με αντάλλαγμα την αποπληρωμή μέρους των τραπεζικών υποχρεώσεων της εισηγμένης.

Σήμερα, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις νέους μισθωτές, τα ακίνητα αυτά κρίνεται ότι είναι ώριμα προς πώληση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κτίριο γραφείων 17.000 τ.μ. στην Εθν. Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, το οποίο αποτελεί την έδρα της Vodafone από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Επίσης, προς πώληση βρίσκονται και οριζόντιες ιδιοκτησίες στο κτίριο γραφείων που βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας 95-97 στο «δαχτυλίδι» της Αττ. Οδού, έναντι του Μεγάρου του ΟΤΕ. Αμφότερα τα ακίνητα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Alpha Bank. Προς πώληση βρίσκονται επίσης και τα γραφεία επί της Λ. Κηφισίας 24, που στεγάζουν την εταιρεία Samsung.

Ανάλογες κινήσεις δρομολογεί και ο όμιλος της Εθνικής, όπως το συγκρότημα γραφείων επί της Λ. Κηφισίας 66, όπου σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της Wind. Η ελάχιστη τιμή προσφοράς για το ακίνητο των 25.200 τ.μ. (επιφάνεια ανωδομής 8.300 τ.μ.) έχει οριστεί στα 21 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Leasing πωλεί, επίσης, μέσω διαγωνισμού, και το κτίριο γραφείων στην οδό Πουλίου 6 στους Αμπελοκήπους, όπου σήμερα στεγάζεται το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). Πρόκειται για κτίριο γραφείων και καταστημάτων επιφάνειας 6.376 τ.μ., με την ελάχιστη τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 13 εκατ. ευρώ.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η ανάκαμψη της αγοράς σύγχρονων γραφειακών χώρων, τόσο σε επίπεδο αξιών όσο και μισθωμάτων, απόρροια της αυξημένης ζήτησης, ιδίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και μέχρι σήμερα, έχει ενεργοποιήσει τα «αντανακλαστικά» των τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων διαπιστώνουν ότι η παρούσα συγκυρία είναι κατάλληλη για πωλήσεις μεγάλων επενδυτικών ακινήτων. Αλλωστε, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία είναι δεδομένος, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί την τελευταία διετία και αναζητούνται συνεχώς νέα ακίνητα εισοδήματος, προκειμένου να ενισχυθούν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια ακινήτων. Οπως τονίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, έχει καταστήσει την τοποθέτηση στο ελληνικό real estate πολύ ελκυστικότερη ως προοπτική, ιδίως στην υφιστάμενη χρονική συγκυρία, καθώς εκτιμάται ότι το παρόν επίπεδο αξιών προσφέρει σημαντικό περιθώριο μελλοντικών υπεραξιών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2017, άλλο ένα ακίνητο της Μπ. Βωβός, το κτίριο στη Λ. Συγγρού 340, που σήμερα στεγάζει, μεταξύ άλλων, την αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Media Markt, πέρασε εξ ολοκλήρου στην κατοχή της Grivalia Properties, η οποία κατέβαλε, στο πλαίσιο δύο διαφορετικών διαγωνισμών, το συνολικό ποσό των 27,56 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text