Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Νουί: Ανεβάστε ταχύτητα στη μείωση κόκκινων δανείων

Νουί: Ανεβάστε ταχύτητα στη μείωση κόκκινων δανείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νουί: Ανεβάστε ταχύτητα στη μείωση κόκκινων δανείων

Την ανάγκη να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επανέλαβε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί από τη Φραγκφούρτη, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος.

Η κ. Νουί σημείωσε ότι οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών τον τελευταίο χρόνο έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, προσθέτοντας ωστόσο ότι απαιτούνται και άλλα βήματα. Σε ό,τι αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σημείωσε ότι, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις μέχρι σήμερα, πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο ήδη έχει αποτελέσματα καθώς οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ανταποκρίνονται θέλοντας να αποφύγουν τον κίνδυνο το ακίνητό τους να βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Κάλεσε τις τράπεζες να εργαστούν πιο εντατικά στο ζήτημα των ρυθμίσεων προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις στους δανειολήπτες, όπως η μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι το κόστος των κινήτρων αυτών είναι μικρότερο σε σχέση το κόστος που δημιουργεί στο τραπεζικό σύστημα η συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημείωσε ακόμα ότι το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών ξεπερνά τα όρια της εποπτείας των τραπεζών και εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου στις χώρες όπου υπάρχει πρόβλημα κόκκινων δάνειων. Το νομικό πλαίσιο, τόνισε, αποτελεί σημαντική παράμετρο για τον καθορισμό των τιμών στις οποίες μπορούν να πωληθούν προβληματικά δάνεια.

Σχολιάζοντας τα stress tests, είπε ότι μέσω των ασκήσεων αυτών θα εντοπίσουν τυχόν αδυναμίες στους ισολογισμούς και μετά επαφίεται στις τράπεζες, υπό τον έλεγχο των εποπτικών αρχών, το πώς θα αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά προβλήματα. Επανέλαβε ότι η μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών εφαρμόζεται για όλες τις εξεταζόμενες τράπεζες και πως κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά.

Σε ό,τι αφορά τους νέους κανόνες της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις για την κάλυψη των νέων μη εξυπηρετούμενων δάνεια, σημείωσε ότι είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου, τρεις μήνες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Η κ. Νουί ανέφερε ότι οι νέοι κανόνες θα παρουσιαστούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου και ίσως τεθούν σε ισχύ την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Σημειώνεται ότι οι έντονες επικρίσεις από χώρες της Νότιας Ευρώπης για τους κανόνες αυτούς οδήγησαν την ΕΚΤ να επανεξετάσει την πρότασή της και παρότι εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κάποια θεμελιώδη αλλαγή σε αυτήν, αναμένεται πως η ΕΚΤ να προχωρήσει σε τεχνικές βελτιώσεις στο κείμενο. Σύμφωνα με την πρόταση της ΕΚΤ, θα δοθεί στις τράπεζες περιθώριο επτά ετών να σχηματίσουν προβλέψεις για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καλύπτονται από εξασφαλίσεις και δύο ετών για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Διευκρινίζεται ότι οι νέοι κανόνες αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα σχηματιστούν και όχι το υφιστάμενο απόθεμα κόκκινων δανείων.

Ηπιο το stress test

Από την πλευρά τους, στελέχη εγχώριων τραπεζών αναφέρουν ότι σε πρώτη ανάγνωση το μακροοικονομικό πλαίσιο, ακόμα και για το δυσμενές σενάριο του stress test, είναι ήπιο, και φαίνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, απομένουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες –οι οποίες θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες– που είναι αυτές που θα καθορίσουν τα τελικά αποτελέσματα. Σημειώνουν ότι το ρίσκο χώρας αποτελεί σημαντική παράμετρο. Οπως αναφέρουν, με άλλους συντελεστές κινδύνου χώρας θα αξιολογηθούν οι τράπεζες π.χ. του Λουξεμβούργου και με άλλους –αυστηρότερους– οι ελληνικές, κυρίως λόγω του πολύ μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text