Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καθαρή έξοδο από μνημόνιο και υψηλή ανάπτυξη το 2018 και το 2019 «βλέπει» η UBS

Καθαρή έξοδο από μνημόνιο και υψηλή ανάπτυξη το 2018 και το 2019 «βλέπει» η UBS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθαρή έξοδο από μνημόνιο και υψηλή ανάπτυξη το 2018 και το 2019 «βλέπει» η UBS

Πολύ υψηλότερα από τους θεσμούς βάζει τον πήχυ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ο ελβετικός οίκος UBS, ενώ προβλέπει μαξιλάρι ρευστότητας σχεδόν υπερδιπλάσιο της εκτίμησης των δανειστών.

Σε νέα του έκθεση για την Ελλάδα, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι το πιο πιθανό σενάριο για τη χώρα μας, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι προβλέπουν οι θεσμοί, υποστηρίζει η UBS.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο υπάρχουν τρία θέματα που θα είναι σημαντικά για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εισέρχεται στην τελική του φάση.

Πρώτον, η έκταση της οικονομικής ανάκαμψης. Κατά την άποψη της τράπεζας, οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη της τάξης του 2,0% και του 2,1% για το 2018 και το 2019 είναι πολύ χαμηλές. Οπως εκτιμά η ίδια, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί πιο κοντά στο 2,8%-2,9% το 2018-19. Οι πηγές της υπεραπόδοσης, σύμφωνα με τη UBS, είναι τέσσερις: α) Η βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος. β) Η βελτίωση στην αγορά εργασίας. γ) Οι θετικές προοπτικές των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα. δ) Η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Δεύτερον, οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης καθαρής εξόδου για την Ελλάδα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αφού και η Αθήνα αλλά και οι θεσμοί έχουν σημαντικά κίνητρα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι και η Ελλάδα είναι πιθανό να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με σημαντικά υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα από ό,τι προβλέπεται σήμερα, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των ήδη πολύ περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά το 2019.

Τρίτον, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα είναι διαχειρίσιμη. Η UBS εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κόκκινων δανείων και των τεστ κοπώσεως (stress tests), φαίνονται διαχειρίσιμες στο βασικό της σενάριο.

Έντυπη
Πηγή:kathimerini.gr

25


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text