Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πράσινο φως για το βιβλίο προσφορών του επταετούς ομολόγου

Πράσινο φως για το βιβλίο προσφορών του επταετούς ομολόγου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πράσινο φως για το βιβλίο προσφορών του επταετούς ομολόγου

Του Γ. Αγγέλη.

Οι ανάδοχοι της έκδοσης του επταετούς ομολόγου έκριναν ότι έφτασε η ημέρα για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Έτσι, το πράσινο φως δόθηκε και το βιβλίο άνοιξε σήμερα το πρωί, ύστερα από την ολιγοήμερη αναστολή της έκδοσης η οποία αποφασίστηκε από υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ στον απόηχο της υψηλής αναταραχής και αβεβαιότητας που έπληξε τις διεθνείς αγορές στην αρχή της εβδομάδας. 

Αναμένεται μάλιστα να υπάρξουν έμμεσα ενθαρρυντικές παρατηρήσεις και από τον Επίτροπο κ. Μοσκοβισί ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για επαφές με κυβερνητικά στελέχη και κάποιες παρεμβάσεις.

Ήδη πάντως με τη χθεσινή δήλωσή του ότι έχει αρχίσει η τεχνική εργασία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, το κλίμα για τη δρομολόγηση της έκδοσης αξιολογείται ως θετικό.

Μεταξύ των αναδόχων υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το επιτόκιο της έκδοσης και τη διαμόρφωση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά. Αλλά όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η επιβάρυνση από την αναταραχή που προηγήθηκε στις διεθνείς αγορές "δεν έχει ακόμα μηδενισθεί” γεγονός που αναμένεται να φανεί στην τελική διαμόρφωση του επιτοκίου της έκδοσης. 

Η έκδοση όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ θα είναι κοινοπρακτική, θα έχει σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό θα "βγει” από το βιβλίο προσφορών και θα είναι διάρκειας 7 ετών. 

Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου θα είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους θα "πουληθούν” στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Μετά την έκδοση του επταετούς και εφόσον οι διαδικασίες στο EWG και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει δεν συναντήσουν προσκόμματα όσον αφορά το ολοκληρωτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για την έκδοση δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκων πριν από την επόμενη ομολογιακή έκδοση που θα έχει τριετή διάρκεια. Όλα βέβαια όπως σημειώνουν από το ΥΠΟΙΚ αλλά και από την πλευρά των αναδόχων της έκδοσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα ακολουθήσουν οι επόμενες εκδόσεις. 

Άλλωστε τόσο η περιπέτεια της Banco Espirito Santo τον Ιούλιο του 2014 (που παρά λίγο να ακυρώσει την έκδοση του τριετούς ομολόγου), όσο και η πρόσφατη αναταραχή στις αρχές της εβδομάδας, κάνουν τους επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ εξαιρετικά προσεκτικούς απέναντι στο ενδεχόμενο του "αναπάντεχου”...

Στο 3,75% το guidance

Όπως μεταδίδει το Reuters το guidance διαμορφώνεται στο 3,75%, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το ομόλογο θα είναι τίτλος αναφοράς (benchmark).

H έκδοση του ομολόγου ανακοινώθηκε τη Δευτέρα επίσημα από τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που η Ελλάδα "βγήκε" στις αγορές, ήταν μέσω κοινοπρακτικού ομολόγου τον Ιούλιο, όταν είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text