Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Σε κατακόρυφη πτώση η μετοχή της Deutsche Bank

Σε κατακόρυφη πτώση η μετοχή της Deutsche Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε κατακόρυφη πτώση η μετοχή της Deutsche Bank

Σε πτωτική τροχιά επανήλθε χθες η μετοχή της Deutsche Bank, γεννώντας νέα ερωτήματα για το μέλλον του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ανέκαμπτε ο τραπεζικός κλάδος έπειτα από μέρες, η μετοχή της Deutsche υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει από τον Νοέμβριο του 2016.

Εν ολίγοις, βρέθηκε στα επίπεδα που είχε υποχωρήσει την εποχή που η εμβληματική τράπεζα της Γερμανίας έχασε την εμπιστοσύνη των αγορών και των πελατών της. Αιτίες ήταν τα απογοητευτικά αποτελέσματα 4ου τριμήνου που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή και οι αρνητικές εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου. Σχολιάζοντας την εικόνα της γερμανικής τράπεζας, ο Ντάνιελ Ρέγκλι, αναλυτής της MainFirst, υποβάθμισε τη μετοχή της, προβλέποντας πως θα κινηθεί απογοητευτικά σε σύγκριση με τον κλάδο. Δικαιολογώντας τις εκτιμήσεις του, επικαλέστηκε «την ανάγκη που παρουσιάζει η τράπεζα για ουσιαστική αναδιάρθρωση, στο πλαίσιο της οποίας θα κλείσουν και πολλές από τις επιχειρήσεις της», χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει σε ποιες επιχειρήσεις αναφερόταν.

Παράλληλα, ο Νιλ Σμιθ, αναλυτής της Bankhaus Lampe, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η μετοχή της Deutsche Bank, μολονότι εξακολουθεί να συνιστά στους πελάτες του να επενδύσουν στη γερμανική τράπεζα αγοράζοντας τις μετοχές της.

Από την αρχή του έτους, η μετοχή της Deutsche Bank έχει υποχωρήσει κατά 19,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από όλες τις μετοχές του δείκτη Bloomberg 500 των ευρωπαϊκών τραπεζών και των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τη δεύτερη χειρότερη απόδοση σημείωσε η μετοχή της Barclays, που έχει υποχωρήσει κατά 5,1% και ακολουθεί η μετοχή της HSBC με πτώση 4,5%. Την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζον Κράιαν, ανακοίνωσε ότι το 4ο τρίμηνο τα έσοδά της μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 εν μέρει και εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των δραστηριοτήτων του επενδυτικού βραχίονά της. Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών που οδήγησαν σε συντονισμένη πτώση τις αγορές σε Ευρώπη και Αμερική τις προηγούμενες ημέρες συμπίεσαν περαιτέρω την τιμή της μετοχής της, που εξακολούθησε να υποχωρεί χθες, μολονότι ανέκαμπτε ο τραπεζικός κλάδος

Φαίνεται, έτσι, να εισέρχεται σε νέα περιδίνηση η εμβληματική τράπεζα της Γερμανίας, που αγωνίζεται να στηρίξει τις μετοχές της και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη τής πελατείας της από τον Σεπτέμβριο του 2016. Τότε, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τής επιδίκασε πρόστιμο14 δισ. δολ. για την εμπλοκή της σε πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η γερμανική τράπεζα κατόρθωσε να έρθει σε συνεννόηση με το αμερικανικό κράτος και να περιορίσει το πρόστιμο στα 7,2 δισ. δολ. Εκτοτε, όμως, αγωνίζεται να επανέλθει σε κερδοφορία, ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα μείωσης του κόστους της.

Μερίδα παραγόντων της αγοράς επισημαίνει ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός είχε την αμέριστη στήριξη του γερμανικού πολιτικού συστήματος. Οταν της επιβλήθηκε το παραπάνω ιλιγγιώδες πρόστιμο, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εκφράσει τη στήριξή του στην Deutsche Bank, ενώ η αντιπολίτευση είχε καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση να σπεύσει σε βοήθειά της αν χρειαστεί.

Σημειωτέον ότι έναν χρόνο νωρίτερα, το 2015, η Deutsche Bank είχε σημειώσει ζημίες για το σύνολο του έτους για πρώτη φορά μετά το 2008.


Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text