Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πλειστηριασμοί και Ελληνικό τα δύο «αγκάθια» της αξιολόγησης

Πλειστηριασμοί και Ελληνικό τα δύο «αγκάθια» της αξιολόγησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πλειστηριασμοί και Ελληνικό τα δύο «αγκάθια» της αξιολόγησης

Η πρόοδος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της επένδυσης του Ελληνικού είναι τα δύο «αγκάθια» στον δρόμο για την ολοκλήρωση των 110 προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης, ενόψει του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.

Το θέμα των προαπαιτουμένων θα συζητηθεί σήμερα στο Euroworking Group. Τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν ότι συνολικά έχουν μέχρι στιγμής ικανοποιηθεί 103-104 προαπαιτούμενα, έναντι 95 στο προηγούμενο Eurogroup, σε σύνολο 110. Τα υπόλοιπα 6-7 που απομένουν, αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να ικανοποιηθούν και αυτά έως το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, πλην –πιθανώς– δύο: οι πλειστηριασμοί και το Ελληνικό.

Για το Ελληνικό, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία θα εγκρίνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπτυξη του έργου.

Για τους πλειστηριασμούς, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανησυχούν ότι οι θεσμοί ίσως κρίνουν πως δεν έχει ικανοποιηθεί το προαπαιτούμενο, καθώς είναι αρκετά αόριστα διατυπωμένο. Συγκεκριμένα, το προαπαιτούμενο αναφέρεται σε «ομαλή διεξαγωγή» των πλειστηριασμών επιτρέποντας αξιολογική κρίση, την οποία δεν μπορούν να προεξοφλήσουν. Εννοείται, πάντως, ότι το ζητούμενο είναι η αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών, η διεξαγωγή τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ο νόμος ορίζει ότι αυτό θα ολοκληρωθεί έως τις 21 Φεβρουαρίου) και η επέκτασή τους σε όλη την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στα συγκεκριμένα δύο προαπαιτούμενα οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και ότι στο Eurogroup θα μπορούν να επιδείξουν πρόοδο και να αποδείξουν πως είναι θέμα λίγων ημερών να ικανοποιηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες. Ετσι, ευελπιστούν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Πάντως, ακόμη και το ενδεχόμενο μιας μικρής καθυστέρησης στην απόφαση εκταμίευσης, το οποίο δεν μπορούν να αποκλείσουν, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, υποστηρίζουν.

Οπως είναι γνωστό, η δόση, συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ, θα δοθεί σε δύο υποδόσεις, μία των 5,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και μία του 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι και η δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ συνδέεται με τη «συνεχή και ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», καθώς και με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε κάθε περίπτωση, στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές τράπεζες και οι πλειστηριασμοί αποτελούν ένα εργαλείο που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου, μάλιστα, ότι για τους ευπαθείς δανειολήπτες υπάρχει η προστασία του νόμου Κατσέλη, στον οποίο μπορούν να υπαχθούν έως τις 31/12/2018.

Ο στόχος που έθεσε η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης για την τρίτη αξιολόγηση είναι να γίνουν φέτος 10.000 πλειστηριασμοί και από τον επόμενο χρόνο 40.000 ετησίως, επιστρέφοντας σταδιακά στην προμνημονιακή κανονικότητα. Πάντως, το 2017 έγιναν μόλις 5.600 πλειστηριασμοί. Μόλις λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, υπολογίζεται ότι θα μπορούν να διεξάγονται 1.000 τον μήνα, ενώ από τον Οκτώβριο σχεδιάζεται να αυξηθούν στους 2.000 μηνιαίως. Ακόμη υψηλότερος θα είναι ο στόχος το 2019, ξεπερνώντας τους 3.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως.

Σήμερα, πάντως, αναμένονται θετικά μηνύματα για την Ελλάδα και την προοπτική εξόδου της από το μνημόνιο από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, που θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text