Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Θετικές προβλέψεις από Κομισιόν για την οικονομία της Ευρωζώνης

Θετικές προβλέψεις από Κομισιόν για την οικονομία της Ευρωζώνης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θετικές προβλέψεις από Κομισιόν για την οικονομία της Ευρωζώνης

Ηπια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα τέλη του 2019, ύστερα από την ενίσχυσή της στο υψηλό δεκαετίας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να επωφελούνται από το θετικό κλίμα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία. Επιφυλάξεις, ωστόσο, διατυπώνονται για την τρέχουσα μεταβλητότητα των αγορών. Μια απότομη διόρθωση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις. Από την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές κατέγραψαν μεγάλες απώλειες ύστερα από αλλεπάλληλα ρεκόρ που σημειώθηκαν ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 για την ανάδειξη προέδρου.

Στην έκθεση με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έως τα τέλη του 2019, επισημαίνεται ότι το έδαφος θα είναι πρόσφορο για επενδύσεις λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. «Η ευρωπαϊκή οικονομία θα κινηθεί με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στη διάρκεια του 2018», σχολίασε ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, υποχωρώντας μόνον στο 2,3% το 2018 και στο 2% το 2019. Στη Γερμανία, η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται να φθάσει στο 2,2% το 2017 και να ενισχυθεί στο 2,3% το 2018. Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία, η ανάπτυξη εκτιμάται να κινηθεί στο 1,8% το 2017 και να ενισχυθεί στο 2% το 2018 και στο 1,8% το 2019. Στην Κύπρο, που βγήκε από το μνημόνιο την άνοιξη του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3,8% το 2017 και προβλέπεται να αναρριχηθεί 3,2% το 2018. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στη Βρετανία –στο 1,8% το 2017 και στο 1,4% το 2018– βασίζονται στο υποθετικό σενάριο ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες οι εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε., παρά την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit στα τέλη Μαρτίου 2019.

H απότομη διόρθωση των διεθνών αγορών δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Κίνδυνοι ελλοχεύουν λόγω Brexit αλλά και λόγω των τάσεων προστατευτισμού που αναφύονται στο παγκόσμιο εμπόριο.

Προς το παρόν, πάντως, οι προοπτικές για τις ισχυρότερες οικονομίες του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι λαμπρές μετά τις θετικές επιδόσεις της περυσινής χρονιάς. Το 2017, ο παγκόσμιος όγκος των εισαγωγών σε όλο τον κόσμο, εξαιρουμένων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αυξήθηκε κατά 4,6% αντί 1,3% που είχε καταγραφεί πριν από έναν χρόνο.

Επειτα από μακροχρόνια περίοδο με χαμηλή κατανάλωση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, η ζήτηση συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018. Σε αυτό συνεισέφερε η μείωση της ανεργίας από τα προηγούμενα χρόνια, παρότι παραμένει υψηλή σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Τέλος, η παράταση για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αναμένεται να ενισχύσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Πτώση ομολόγων του Νότου

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον σοσιαλιστή Ολαφ Σολτς να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Ο εν λόγω πολιτικός θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί το Βερολίνο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υστερα από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών συμφώνησε με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως είναι ισχυρές οι πιθανότητες να αναλάβουν οι Σοσιαλδημοκράτες το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Μια τέτοια εξέλιξη «θα σηματοδοτήσει τεράστια αλλαγή στην κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που είχε χαράξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά και την Ευρώπη», σχολίασε ο Γιοργκ Κράιμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Αντίθετα από τη χθεσινή άνοδο των αποδόσεων στα 10ετή γερμανικά ομόλογα, οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών, πορτογαλικών και ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά τέσσερις με οκτώ μονάδες βάσης. Ο κ. Σολτς δεν είναι υποστηρικτής της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας όπως ήταν ο κ. Σόιμπλε στην οκταετή θητεία του ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.



Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text