Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σχέδιο 4 σταδίων ξεδίπλωσε ο Μοσκοβισί - Εσπευσμένη κάθοδο στην Αθήνα σχεδιάζουν οι θεσμοί

Σχέδιο 4 σταδίων ξεδίπλωσε ο Μοσκοβισί - Εσπευσμένη κάθοδο στην Αθήνα σχεδιάζουν οι θεσμοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σχέδιο 4 σταδίων ξεδίπλωσε ο Μοσκοβισί - Εσπευσμένη κάθοδο στην Αθήνα σχεδιάζουν οι θεσμοί

Της Δήμητρας Καδδά


Τα 4 κρίσιμα στάδια διαπραγματεύσεων  που πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο, ξεδίπλωσε ο Επίτροπος Μοσκοβισί στις αλλεπάλληλες συναντήσεις, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις που είχε χθες, κατά την 1η ημέρα επίσκεψής του στην Αθήνα. Τα 4 αυτά στάδια, περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, την έγκαιρη ολοκλήρωση της (ενδεχομένως πιο δύσκολης) 4ης αξιολόγησης, την ολοκλήρωση του σχεδίου για την επόμενη μέρα (με την νέου τύπου επιτήρηση), αλλά και τις παρεμβάσεις στο χρέος, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαίες (σ.σ. συνδέοντάς τις με το "γαλλικό κλειδί") . 

Σήμερα, έχει προγραμματίσει έναν νέο γύρο επαφών και ομιλιών, ενώ το μεσημέρι αναχωρεί για να δώσει τη σκυτάλη στις… διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε χθες, διαπραγματεύσεις έγιναν σε ένα άλλο "τερέν", στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος και οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Μάλιστα, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο χθες το πρωί για περίπου 10 μέτωπα, εκ των οποίων το πιο μεγάλο αγκάθι είναι αυτό των πλειστηριασμών, μετά την σύνοδο η εικόνα άλλαξε.  

Πληροφορίες από πηγές των θεσμών κάνουν λόγο για 3 πλέον μέτωπα που μένουν ανοικτά, για το Ελληνικό, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στον ΔΕΣΦΑ, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι ναι μεν τα θέματα αυτά είναι σημαντικά, ειδικά αυτό των πλειστηριασμών, αλλά φαίνεται ότι θεωρείται πλέον πολύ πιο "βατή" η διαδικασία για την καταβολή του πρώτου μέρους των δόσεων των 5,7 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι το θέμα των πλειστηριασμών μπορεί να λάβει αναβολή για την εξέταση της 2ης υποδόσης της 3ης αξιολόγησης του 1 δισ. ευρώ που θα λάβει χώρα από την 1η Απριλίου και μετά.

Εσπευσμένη κάθοδος δανειστών τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί σχεδιάζουν μία εσπευσμένη κάθοδο στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες για τις συζητήσεις στο EWG, προς το παρόν ο σχεδιασμός προβλέπει την κάθοδο των επικεφαλής στις 26 Φεβρουαρίου. Και τούτο όταν λίγες ημέρες πριν ο προγραμματισμός αναφερόταν σε μία κάθοδο στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και μία ακόμα το Μάιο. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο (σ.σ. αν τελικά κλειδώσει οριστικά) θα προηγηθεί η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων λίγες μέρες νωρίτερα, μετά τη σύνοδο του Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.

Η παραπάνω πρόθεση, αναφέρουν πηγές, συνδέεται με την προσπάθεια επιτάχυνσης των 4 κρίσιμων σταδίων που απομένουν έως την τελική συμφωνία, τα οποία είναι σύνθετα και περιγράφηκαν εκτενώς από τον Επίτροπο Μοσκοβισί στη χθεσινή του πρώτη ημέρα παρουσίας στην Αθήνα.

Οι σημερινές επαφές Μοσκοβισί

Το πρόγραμμα επαφών του Επιτρόπου συνεχίζεται σήμερα με ομιλία στη Βουλή, σε φόρουμ με θέμα "Grèce: les chemins de l'espoir - Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας".

Επίσης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξανδρο Χαρίτση.​

Ο Παναγιώτης Καρβούνης στο πλευρό του Μοσκοβισί

Χθες, ανακοινώθηκε ότι ο Παναγιώτης Καρβούνης αναλαμβάνει Ειδικός Σύμβουλος του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί. Η θέση είναι αμισθί και θεωρείται καίρια λόγω των αποφάσεων που θα πρέπει να συντονίσει ο Επίτροπος τους επόμενους μήνες αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Καρβούνης συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, παραδίδοντας την θέση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στον κ. Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη που ήταν μέχρι πρότινος ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος επισήμανε ότι "αν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, δεν έχω καμία αμφιβολία πως όλα θα πάνε καλά, είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή" μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για τα επόμενα στάδια, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι "έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί από όλες τις πλευρές το εποικοδομητικό πνεύμα που έχει καθορίσει τη συνεργασία τους τελευταίους μήνες". Εξήγησε ότι "αυτό που επιθυμώ είναι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα να γίνει και πάλι, σε οικονομικούς όρους, μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο". Επισήμανε όμως ότι "επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα υπάρξουν άλλα 'μνημόνια' - και με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάγκη για λιτότητα".

Έκανε σαφές επίσης από το βήμα του Economist ότι το 80-90% των μνημονιακών παρεμβάσεων έχει γίνει "αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε τα τελευταία μέτρα”. Επισήμανε ότι πρέπει να τηρήσουν όλοι τις υποσχέσεις τους: η Ελλάδα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει και οι εταίροι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για παρεμβάσεις στο χρέος. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για "κούρεμα" χρέους αλλά κατέστησε, επίσης, σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το χρέος.

Ανέφερε για τα μελλοντικά βήματα της Ελλάδας ότι αυτά αφορούν:

1) μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά

2) τις παρεμβάσεις στο χρέος και

3) το πρόγραμμα εποπτείας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Όπως επισήμανε: "ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα θα λήξει τον Αύγουστο του 2018” και μετά δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα αλλά κάποια επιτήρηση η οποία θα είναι ανάλογη με αυτή που αντιμετωπίζει η Ιταλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία. Προχώρησε, επίσης, σε σύνδεση του γαλλικού κλειδιού με το χρέος. Αλλά αναφέρθηκε και στην "αρνητική" πλευρά του μηχανισμού αυτού, η οποία ορίζει ότι αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη, τότε και η προσπάθεια της Αθήνας για την απομείωσή του θα είναι μεγαλύτερη.

Ο Επίτροπος προσερχόμενος σε κεντρικό βιβλιοπωλείο είπε πως υπάρχει "εμπιστοσύνη προς στην ελληνική οικονομία, εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού λαού, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε προσεχώς από το πρόγραμμα σε καλές συνθήκες". Και εξήγησε ότι οι καλές συνθήκες συνίστανται "σε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τους ίδιους τους Έλληνες, μια στρατηγική μείωσης του χρέους μεσοπρόθεσμα και μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα για μια κανονική χώρα".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι "θα πρέπει να ολοκληρωθεί 3η αξιολόγηση, με την υλοποίηση των τελευταίων λίγων προαπαιτούμενων. Μετά θα ακολουθήσει η 4η αξιολόγηση που είναι πιο σημαντική από τις προηγούμενες. Μετά θα λάβουμε αποφάσεις για το χρέος".

Επισήμανε ότι "πριν από την συζήτηση για το χρέος", "θα σχεδιάσουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, αφού λάβουμε υπόψη όλους τους οικονομικούς παράγοντες, μια αναπτυξιακή στρατηγική, προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό εξάμηνο τον Απρίλιο".


Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text