Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έπειτα από οκτώ χρόνια

Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έπειτα από οκτώ χρόνια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έπειτα από οκτώ χρόνια

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οικονομικό μέγεθος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει δεχθεί τις περισσότερες επικρίσεις, συρρικνώθηκε την περασμένη χρονιά για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Η εξέλιξη προδίδει ότι ενισχύεται η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εισαγωγές και να διαμορφώνεται μια νέα ισορροπία. Την ίδια στιγμή, μεγάλα εργατικά συνδικάτα της Γερμανίας διεκδικούν αυξήσεις μισθών που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης.

Τα τελευταία στοιχεία φέρουν το εμπορικό πλεόνασμα να συρρικνώνεται το 2017 στα 244,9 δισ. ευρώ από το ιστορικό ρεκόρ των 248,9 δισ. ευρώ το 2016. «Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών και όχι στη μείωση των εξαγωγών», επισημαίνει ο Αντρέας Σόιρλε της Dekabank, ο οποίος, ερμηνεύοντας αυτήν την εξέλιξη, τονίζει ότι «δεν χρειάζεται, επομένως, να μπει φρένο στις εξαγωγές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας».

Εξαγωγές

Πράγματι οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν το 2017 κατά 6,3%, φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ του 1,28 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 8,3% στο 1,03 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας, επίσης, ιστορικό ρεκόρ. «Η ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα έχει σημειώσει αύξηση σε όλον τον πλανήτη», σχολίασε ο Χόλγκερ Μπίνγκμαν, επικεφαλής της Ενωσης Εμπορικών Επιχειρήσεων (BGA), που δηλώνει ικανοποιημένος για την οικονομική ανάκαμψη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ δεν έχει έως τώρα επηρεάσει τις γερμανικές εξαγωγές.

Τραμπ

Το δυσθεώρητο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, προβληματίζει ιδιαίτερα τις φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα καλέσει το Βερολίνο να δώσει ώθηση στην εγχώρια ζήτηση και στις εισαγωγές, ενώ έχει ενοχοποιήσει το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα για τη στροφή άλλων χωρών στον προστατευτισμό. Χθες το εργατικό συνδικάτο Verdi των εργαζομένων στο γερμανικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει αυξήσεις μισθών 6% για τα 2 εκατ. μέλη του.

Οι σχετικές συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν στα τέλη του μήνα. Εχει προηγηθεί η επιτυχία του ισχυρότερου εργατικού συνδικάτου της Γερμανίας, της IG Metall, των εργαζομένων στη βιομηχανία μετάλλου, που πέτυχαν αυξήσεις μισθών 4,3%.

Έντυπη

Πηγή:kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text