Αρχική | Αναλυτές | EuroCapital | 12/2/2018: Επιστροφή στην άνοδο - Απαραίτητη η πολιτική ομαλότητα

12/2/2018: Επιστροφή στην άνοδο - Απαραίτητη η πολιτική ομαλότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η απεμπλοκή της ελληνικής καθημερινότητας από τις πολιτικές αψιμαχίες, θα επιτρέψει να διαφανούν τα θετικά στοιχεία που ενδεχομένως συσσωρεύονται στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Με εκκίνηση τη μεθαυριανή συνάντηση μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (δείτε άρθρο) το ζήτημα των τραπεζικών stress test μπαίνει στη τελική του ευθεία. Με τον τρόπο που παρουσιάζεται το ζήτημα απ' όλες τις πλευρές, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Βέβαια, οι προβλέψεις είναι πάντα προβλέψεις και μπορούν εύκολα να ανατραπούν. Όμως, προς το παρόν πρέπει να βασιστούμε σ' αυτές.

Παράλληλα, θετικά δείχνει να εξελίσσεται το θέμα της ολοκλήρωσης της γ' και των όρων της δ' αξιολόγησης. Στην ίδια περίοδο, λειτουργεί κανονικά το πρόγραμμα της εξόδου της χώρας στις αγορές και της δημιουργίας κεφαλαιακού αποθέματος για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας κατά την προσεχή διετία. Τέλος, είναι σαφές ότι γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις στο ζήτημα του χρέους, που μπορεί να μην έχει την κατάληξη που θα ήταν δίκαιη για τη χώρα, πλην όμως θα δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη και θα περιορίσει τις αβεβαιότητες για το μέλλον, το οποίο βεβαίως θα είναι δύσκολο.

Όπως αναφέραμε και όλο το προηγούμενο διάστημα, ζητούμενο για τη θετική πορεία της οικονομίας είναι η πολιτική ομαλότητα. Ευχόμαστε να υπάρξει.

Η ομαλότητα όμως εμφανίζεται στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου, ήδη από την πρώτη μέρα της εβδομάδας. Κατά τα φαινόμενα, οι αμερικανικοί δείκτες θα ανοίξουν θετικά. Όμως, αυτό δε θα σημαίνει και πολλά.

Μία θετική συνεδρίαση στη Wall Street θα είναι ένα βήμα προς τα μπρος. Όμως, μετά από την προηγούμενη εβδομάδα, η ανησυχία θα ελοχεύει και μία νέα αναστάτωση θα μπορούσε να εμφανιστεί οποτεδήποτε.

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε ανοδικά την τρέχουσα εβδομάδα. Με αρκετό δισταγμό μεν, πλην όμως ανοδικά. Λίγο πριν τις 2:00 μμ, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 838 μονάδες (+1.12%), ενώ κινήθηκε έως και τις 844,58 λίγο μετά το πρωινό άνοιγμα. Στην τιμή αυτή, ο Γενικός Δείκτης απέχει κατά 5,20% από τον ΚΜΟ-200 ημερών και δεν υπάρχει ανησυχία για διάσπασή του. Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται στις 794,63 μονάδες και εξακολουθεί να ανεβαίνει με ρυθμό 0,63 μονάδες την ημέρα.

Η “ανησυχία” των προηγούμενων ημερών, έδειξε για ακόμη μία φορά τα οφέλη της λειτουργίας του “απόλυτου συστήματος”, τουλάχιστον για το τμήμα των επενδυτών που δεν επιθυμούν να βρίσκονται πάνω από την οθόνη παρακολούθησης των αγορών, όλη μέρα. Το “απόλυτο σύστημα” (σε όλες τις παραλλαγές του): α) δεν έδωσε σήμα για καμία πράξη, β) είχε συγκεκριμένο και απόλυτα ξεκάθαρο “όριο” για την περίπτωση εξόδου από την αγορά, γ) μείωσε εξαιρετικά το άγχος των ημερών.

Νεότερο σχόλιο θα δημοσιευθεί μέχρι τις 7:00 μμ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text