Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό στη Γαλλία

Δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό στη Γαλλία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό στη Γαλλία

Το παράδοξο μιας αγοράς εργασίας με 3,5 εκατ. ανέργους και περίπου 300.000 κενές θέσεις παρουσιάζει η Γαλλία, της οποίας οι βιομηχανίες βλέπουν να αυξάνονται οι παραγγελίες τους αλλά δεν κατορθώνουν να προσλάβουν προσωπικό. Οι αιτίες είναι πολλές. Οι εργοδότες αναφέρουν πρωτίστως την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και δευτερευόντως την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να περιβάλλει τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και το υψηλό κόστος της εργασίας. Από την άλλη πλευρά, τα εργατικά συνδικάτα κάνουν λόγο για κακοπληρωμένη εργασία, πολλές ώρες και κακές εργασιακές συνθήκες.

Η ανεργία παραμένει στα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα του 9,4%, ενώ δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το 9% τα τελευταία έξι χρόνια. Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία απασχόλησης Pole Emploi, το 32% των εταιρειών που έχουν κενές θέσεις δεν βρίσκει το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για την κάλυψή τους. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν πλήττονται στον ίδιο βαθμό όλες οι επιχειρήσεις. Οι μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Renault και η Airbus, κατορθώνουν, τελικά, να βρίσκουν το ειδικευμένο προσωπικό που χρειάζονται. Το πρόβλημα, όμως, είναι πολύ μεγάλο για τις μικρότερες βιομηχανίες και έχει απασχολήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει δεσμευθεί να επενδύσει 15 δισ. ευρώ στην παιδεία και στην επαγγελματική κατάρτιση, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της γαλλικής αγοράς εργασίας.

Ανάλογο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει την περίπτωση της Σιλβί Γκινάρ, επικεφαλής της γαλλικής βιομηχανίας μηχανών Thimonnier, που εξάγει το 85% των προϊόντων της. Επί μήνες προσπαθεί μάταια να βρει 10 μηχανικούς και τεχνικούς, καθώς αυξάνονται οι παραγγελίες για τρίτο συναπτό έτος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου της Γαλλίας, 40% των οποίων δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Ετσι, περισσότερο από το ένα τρίτο του κλάδου δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με τον Ζαν Φρανσουά Ροντ, ο οποίος από το 1993 διευθύνει μια μεταφορική εταιρεία επίπλων και εσχάτως αναζητεί 70 υπαλλήλους, το πρόβλημα είναι ότι «οι άνθρωποι προσπαθούν να προσαρμόσουν τη σταδιοδρομία τους στις προσωπικές τους επιθυμίες και όχι το αντίστροφο». Τονίζει ότι χρειάζεται ανθρώπους που ξέρουν να διαβάζουν, να γράφουν και να ξυπνούν νωρίς, αλλά «είναι εύκολο να τους βρει κανείς μόνο στον Νότο της Γαλλίας όπου έχει ηλιοφάνεια, ενώ στον γαλλικό Βορρά πρέπει να αλλάξουν τα ωράρια». Για τους επίδοξους υπαλλήλους, όμως, ανασταλτικοί παράγοντες είναι οι χαμηλές αμοιβές και οι κακές συνθήκες εργασίας. «Οι άνθρωποι είτε δεν έρχονται καθόλου είτε έρχονται και φεύγουν πολύ σύντομα», δηλώνει στο Bloomberg ο Τζερεμί Γκαργκαρό, μέλος του εργατικού συνδικάτου CGT, που εκπαιδεύει χειριστές μηχανημάτων σε μονάδα της Figeac-Aero στη νότια Γαλλία. Παραδέχεται ότι υπάρχουν άτομα που επιλέγουν να πληρώνονται λιγότερο, προκειμένου να μπορούν να αποφύγουν το κυλιόμενο ωράριο, τις πολλές ώρες εργασίας ή ακόμη και τον θόρυβο που επικρατεί στις εγκαταστάσεις.

Πιέσεις για αυξήσεις αποδοχών

Καθώς ανακάμπτει η γαλλική οικονομία και η ζήτηση αυξάνεται, εντείνονται οι πιέσεις στις γαλλικές βιομηχανίες να αυξήσουν τους μισθούς του προσωπικού τους. Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις επιστρατεύουν άλλους μηχανισμούς προσέλκυσης νέων υπαλλήλων, με δέλεαρ άλλοτε τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, άλλοτε τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και άλλοτε την ανέγερση στάσης λεωφορείου μπροστά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Μιλώντας στο Reuters, ο Αλέν Εβερμπεκ, στέλεχος της Poclain, τονίζει ότι «προς το παρόν παραμένουν συγκρατημένες οι αυξήσεις». Στην εταιρεία του, που απασχολεί 2.400 άτομα παγκοσμίως και σχεδόν 900 στη Γαλλία, εκτιμά ότι φέτος δεν θα δοθούν αυξήσεις πάνω από 2%, αλλά σύντομα θα αλλάξει η κατάσταση. Ο Αλέν Ρουμιλάκ, επικεφαλής της θυγατρικής της αμερικανικής ManpowerGroup στη Γαλλία, τονίζει πως οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους έπειτα από τόσα χρόνια αναμικής ανάπτυξης, αλλά σύντομα δεν θα μπορούν να κάνουν αλλιώς, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για την ανεύρεση προσωπικού. Εξάλλου, η γαλλική στατιστική υπηρεσία INSEE αναφέρει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017 τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,3%.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text