Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Οι Γερμανοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν λιγότερο τα μετρητά

Οι Γερμανοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν λιγότερο τα μετρητά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι Γερμανοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν λιγότερο τα μετρητά

Για πρώτη φορά, η χρήση μετρητών στη Γερμανία πέφτει κάτω από το 50% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Σύμφωνα με έρευνα της Bundesbank, τα μετρητά αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού όγκου συναλλαγών που έγιναν στη Γερμανία το 2017, από 53,2% το 2014. Οι συναλλαγές με κάρτες αντιστοιχούν στο 39,4% από 33,4% προ τριετίας, γεγονός που αντανακλά την παγκόσμια τάση αύξησης της χρήσης πλαστικού χρήματος. Οι διαδικτυακές πληρωμές αυξήθηκαν επίσης αλλά παραμένουν πολύ χαμηλές, μόλις στο 3,7% του συνολικού όγκου των συναλλαγών.

Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί είναι οι πιο ένθερμοι χρήστες μετρητών στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτή η προτίμηση έχει συνδεθεί με τη ναζιστική περίοδο στη Γερμανία και την κομμουνιστική περίοδο στην Ανατολική Γερμανία. Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι Γερμανοί θεωρούν ότι τα μετρητά είναι χρήσιμα για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη χρήση του χρήματος αλλά και για να ελέγχει κανείς καλύτερα τα έξοδά του. Πριν από δύο χρόνια, η γερμανική κυβέρνηση σχεδίαζε να επιβάλει όριο 5.000 ευρώ για τις πληρωμές με μετρητά, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με μαζική εναντίωση στο μέτρο, μεταξύ άλλων και από την ίδια την κεντρική της τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η Bundesbank ήταν η μόνη κεντρική τράπεζα που προέβαλε ενστάσεις όταν το 2016 η ΕΚΤ είχε εισηγηθεί την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, με το σκεπτικό ότι ένα χαρτονόμισμα με τόση υψηλή αξία διευκόλυνε εγκληματικές οργανώσεις στη μεταφορά και στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Οπως δήλωσε χθες ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν κατά την παρουσίαση της έρευνας, η κατάργηση των μετρητών ή η αντικατάστασή τους με ψηφιακό χρήμα θα ήταν η «λάθος απάντηση» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες σε περιόδους χαμηλού πληθωρισμού. Η ιδέα να κυκλοφορούν οι τράπεζες ψηφιακό χρήμα είναι υπό διερεύνηση από τη σουηδική κεντρική τράπεζα. Ορισμένοι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι το ψηφιακό χρήμα θα καθιστούσε πιο αποτελεσματική τη νομισματική πολιτική σε περίοδο κρίσης, διότι θα επέτρεπε την επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις. Ωστόσο, ο Βάιντμαν απέρριψε την ιδέα και υπερασπίσθηκε τη χρήση μετρητών και γενικότερα τα μέσα πληρωμής που διακινούνται μέσα από τις εμπορικές τράπεζες.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text