Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σε αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας

Σε αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας

Η ανάπτυξη της οικονομίας και η πτώση της γενικής ανεργίας στην Ιταλία καλύπτουν τις δυσκολίες που συναντούν οι Ιταλοί όταν ψάχνουν για να βρουν μόνιμη εργασία, ενώ εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν και στην τραπεζική χρηματοδότηση. Αυτό το θέμα κυριαρχεί στη γειτονική χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενόψει των εκλογών στις 4 Μαρτίου, παρότι η οικονομία της Ιταλίας κατάφερε να εξέλθει από τη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, έπειτα από την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 τριμήνων.

Αφενός δημιουργήθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας από τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας που προώθησε το Δημοκρατικό Κόμμα. Με αυτήν τη μεταρρύθμιση ήρθησαν τα εμπόδια στην απόλυση εργαζομένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων ενισχύθηκαν, παράλληλα, οι επενδύσεις, λόγω της αύξησής τους και της εγχώριας ζήτησης για μηχανολογικό εξοπλισμό. Αφετέρου, όμως, οι Ιταλοί δυσκολεύονται να βρουν μόνιμη εργασία – κατά κύριο λόγο, οι νέοι που δυσανασχετούν από την οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών.

Σε δημοσκόπηση που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου από το Instituto Ixe προκύπτει ότι μόνον το 22% των ψηφοφόρων θα επέλεγαν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2013. Aξίζει να θυμίσουμε ότι στις ευρωεκλογές του 2014 το Δημοκρατικό Κόμμα είχε κερδίσει το 41% των ψήφων. Εδαφος, παράλληλα, τα λαϊκιστικά κόμματα.

Χαρακτηριστικά, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων φαίνεται να έχει την εύνοια του 28% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την προαναφερόμενη δημοσκόπηση. Βέβαια, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά υιοθετούν πιο μετριοπαθή στάση μετά την ήττα των ευρωσκεπτικιστών στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

Οπότε, παρότι ανακάμπτει ο μεταποιητικός κλάδος στην Ιταλία, αρκετές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να επιβιώσουν. Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Telecom Italia σχεδιάζει τη μείωση 7.000 θέσεων εργασίας, έναν στόχο που ελπίζει να υλοποιήσει με την πώληση μονάδων και την προσφορά πακέτων πρόωρης συνταξιοδότησης. Ο εθνικός αερομεταφορέας Alitalia βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Η αβεβαιότητα είναι το πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ιταλία», σχολιάζει ο 25χρονος Πέτερ Ελσερ που προ διετίας ίδρυσε μια εταιρεία που παράγει λινά πουκάμισα. Αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας παίζει και η δυσκολία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν νέους επιχειρηματίες.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text