Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Συνεχίζονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνεχίζονται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Εντονες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στη δευτερογενή αγορά για δεύτερη ημέρα μετά την απόφαση που έλαβε το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας να μην εκταμιεύσει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας τα δύο ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν, το Ελληνικό και τους πλειστηριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε χθες στο 4,43%, με αποτέλεσμα να σημειώνει άνοδο 22,37% από το χαμηλό των 3,62% (χαμηλό 12 ετών) που είχε υποχωρήσει στις 29 Ιανουαρίου 2018. Αντιστοίχως, η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 3,42%, καταγράφοντας άνοδο 30,03% από τα επίπεδα του 2,63% που είχε βρεθεί στη συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου 2018.

Εξίσου υψηλές είναι οι ζημίες που καταγράφουν και οι επενδυτές που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στο 7ετές κρατικό ομόλογο. Χθες η απόδοση του νέου ομολόγου ενισχύθηκε στο 4,08% και, σε σύγκριση με την αρχική απόδοση του 3,5% που ξεκίνησε να τελεί υπό διαπραγμάτευση το ομόλογο στις 9 Φεβρουαρίου 2018, η αύξηση φθάνει το 16,57%.

Οι ζημίες που καταγράφουν οι επενδυτές (οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν όταν οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν) δεν αποτελούν καλή εξέλιξη για την προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει μέσω μιας «καθαρής» εξόδου πλήρη πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι το 31,5% των επενδυτών που αγόρασαν το ομόλογο αφορούσε hedge funds ίσως και να δικαιολογεί τις μεγάλες διακυμάνσεις του νέου τίτλου σε 9 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Η μορφή που θα έχει η εποπτεία των δανειστών και το κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι διαθέσιμη μια προληπτική χρηματοοικονομική γραμμή στήριξης αναμένεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, καθώς οι αγορές μετά τον Αύγουστο θα αναζητούν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αγοράσουν με λογικό επιτόκιο ελληνικό χρέος. Δεδομένης της ασθενούς θέσης της οικονομίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στη χαμηλή πιστοληπτική της διαβάθμιση, οι κίνδυνοι είναι σαφώς μεγαλύτεροι σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τη Standard and Poor’s και τη Fitch, η Ελλάδα βρίσκεται πέντε βαθμίδες χαμηλότερα της «επενδυτικής βαθμίδας» (ΒΒΒ - investment grade).

Γίνεται έτσι φανερό πως οι αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η χώρα θα βγει από το μνημόνιο, θα αναζητούν θετικούς καταλύτες ώστε να εμπιστευθούν την Ελλάδα και να αγοράσουν με λογικό επιτόκιο ελληνικό χρέος και για τον λόγο αυτόν η προετοιμασία του μεταμνημονιακού πλαισίου δεσμεύσεων και επιτήρησης της χώρας αποτελεί σημαντική παράμετρο της επόμενης ημέρας.

Ο ελβετικός οίκος UBS συστήνει long (ανοδικές θέσεις) στα μακροπρόθεσμα και στα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, με τοπ επιλογή τη σύσταση ανοδικών θέσεων στα κρατικά ομόλογα λήξης 2022, καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς στην περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού ασφαλίστρου κινδύνου.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text