Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Με το άγχος των πλειστηριασμών ξεκινούν τα stress tests στις τράπεζες

Με το άγχος των πλειστηριασμών ξεκινούν τα stress tests στις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με το άγχος των πλειστηριασμών ξεκινούν τα stress tests στις τράπεζες

Της Νένας Μαλλιάρα.

Στην αφετηρία των stress tests, υπό την σκιά των πλειστηριασμών, βρίσκονται από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες.

Η εκκίνηση της διαδικασίας που θα αναδείξει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, γίνεται με μεγάλο ερωτηματικό την πορεία των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, την ανησυχία αυτή διατύπωσαν χθες έντονα οι "θεσμοί" σε συνάντησή τους με τραπεζίτες που συμμετέχουν στις επιτροπές της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι εκπρόσωποι των "θεσμών" εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί βρίσκονται ακόμη σε σχεδόν μηδενική βάση και την ίδια ώρα δεν επιδεικνύεται η δέουσα αποφασιστικότητα για να "τρέξει" η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των "θεσμών" για την εξέλιξη της διαδικασίας (σ.σ. σήμερα είναι η δεύτερη Τετάρτη της αποκλειστικής διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά την νομοθετική τους εκκίνηση στις 21 Φεβρουαρίου) επικεντρώνεται όχι μόνο στην αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών που θα διενεργούνται εφεξής σε τακτική ροή, αλλά κυρίως στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εμπλεκομένων στη διαδικασία.

Και αυτό διότι πέραν της προστασίας που παρέχεται στους συμβολαιογράφους, ζήτημα προστασίας θα ανακύψει για τους δικαστικούς επιμελητές και για την απόδοση ακινήτων στους νέους ιδιοκτήτες που θα αναδειχθούν από τους πλειστηριασμούς. Σημειώνεται ότι πρόσθετο πρόβλημα για την ολοκληρωμένη διενέργεια των πλειστηριασμών είναι από προχθές η αποχή των υποθηκοφυλάκων.

Στο περιβάλλον αυτό, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εισέρχονται στη διαδικασία των stress tests. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, με χθεσινό του e-mail προς τις τράπεζες, ο SSM τις ενημέρωσε ότι αναμένει μέχρι την Παρασκευή την υποβολή των στοιχείων για την έναρξη της αξιολόγησής τους. Ειδικότερα, πρόκειται για την υποβολή στοιχείων που αφορούν τις εκτιμήσεις της κάθε τράπεζας ξεχωριστά για το προβλεπόμενο ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των προβλέψεων και των κερδών/ζημιών της στον ορίζοντα της τριετίας 2018 – 2019 – 2020. 

Με την υποβολή αυτών των στοιχείων, όπως θα τα έχει προσαρμόσει με την μεθοδολογία της η κάθε τράπεζα στα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τη διεξαγωγή των stress tests, οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλουν στον SSM και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που εκτιμά η καθεμία για λογαριασμό της πως θα αναδείξει το stress test. Στην ουσία, δηλαδή, τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι τράπεζες στον SSM θα αναδεικνύουν το εκτιμώμενο ύψος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 μετά το πέρας του τεστ αντοχής, με ζητούμενο ο δείκτης αυτός να μην πέσει κάτω από το 5,5%, το οποίο αποτελεί κατώτατο όριο στο δυσμενές σενάριο του stress test. 

Σημειώνεται ότι χθες ο SSM διαμήνυσε στις τράπεζες ότι εφόσον θεωρήσει ελλιπή ή ανακριβή τα στοιχεία που αναμένει μέχρι την Παρασκευή (πράγμα που θα διαπιστώσει με βάση τα δικά του μοντέλα που έχει ήδη "τρέξει" για τις ελληνικές τράπεζες), θα δώσει περιθώριο 2 – 3 ημερών για την υποβολή τελικών, διορθωμένων στοιχείων. 

Όπως έγραψε το "Κεφάλαιο" του προηγούμενου Σαββάτου, η μεθοδολογία των τραπεζών θα συζητηθεί με τον SSM γύρω στις 15 Μαρτίου, με ζητούμενο να τον πείσουν για το ότι οι εκτιμήσεις τους για τις κεφαλαιακές αντοχές τους μετά τον έλεγχο του stress test είναι ρεαλιστικές και επιτεύξιμες. Στη συνέχεια, μέχρι τις αρχές Απριλίου, θα γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις από τις τράπεζες με την υποβολή των τελεσίδικων δεδομένων στον SSM, ώστε νωρίς μέσα στον Μάιο να βγει το πόρισμα του stress test για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Όπως αποκάλυψε το "Κεφάλαιο", ο SSM έχει προειδοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες ότι θα αξιολογηθούν μεν με βάση το βασικό και το δυσμενές σενάριο όπως τα έχει θέσει η ΕΒΑ, αλλά η τελική κρίση του SSM θα εμπεριέχει την παραδοχή ενός "default rate" στο δυσμενές σενάριο της EBA. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που διαφανεί πως βασικές παράμετροι των stress tests, όπως οι μακροοικονομικές προοπτικές και οι τιμές των ακινήτων, μπορεί να αποκλίνουν αρνητικά από το δυσμενές σενάριο της ΕΒΑ. 


Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text