Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Διαπραγμάτευση: Από Απρίλιο οι αποφάσεις για χρέος- εποπτεία

Διαπραγμάτευση: Από Απρίλιο οι αποφάσεις για χρέος- εποπτεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαπραγμάτευση: Από Απρίλιο οι αποφάσεις για χρέος- εποπτεία

Της Δήμητρας Καδδά.

Ένας ολοήμερος γύρος επαφών μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης έχει ορισθεί για σήμερα. Δημόσιο, δημοσιονομική διαχείριση, τράπεζες, εργασιακό και προνοιακά επιδόματα τίθενται διαδοχικά στο τραπέζι.

Αύριο ολοκληρώνονται οι δια ζώσης επαφές, με μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης. Αυτό που επιχειρείται, εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές, είναι να εντοπισθούν τα "αγκάθια" για να αποφευχθεί νέο "σίκουελ" καθυστερήσεων.

Οι θεσμοί εν συνεχεία αναχωρούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο κ. Χουλιαράκης οδεύει για το EWG που συνεδριάζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές αποφάσεις. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο θα παραστεί στο συνέδριο των Δελφών.

Τόσο στις ολιγοήμερες συζητήσεις στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες επαφές που προγραμματίζονται αυτό που επιχειρείται, εξηγούν διαπραγματευτικές πηγές είναι να κλείσουν μέτωπα και να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία.

Υπενθυμίζουν ότι πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα της τρίτης αξιολόγησης και των 5,7 δισ. ευρώ που συνδέεται με τους πλειστηριασμούς, να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος και να ξεκαθαρίσουν οι υποχρεώσεις της κρατικής μηχανής στο πεδίο της 4ης αξιολόγησης.

Από Απρίλιο το χρέος

Όσον αφορά στις πολιτικές αποφάσεις για το χρέος, προς το παρόν προσδιορίζονται χρονικά για τον Απρίλιο. Άλλωστε εκκρεμεί η συγκρότηση της κυβέρνησης στην Γερμανία. Στην σύνοδο του EWG της Πέμπτης βεβαίως θα συζητηθούν τα σενάρια που έχουν προετοιμαστεί σε τεχνικό επίπεδο.

Όσο για τις αποφάσεις για την εποπτεία της μετά μνημονίου εποχή, αυτές θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις για το χρέος, αφού η αυστηρότητα της εποπτείας συνδέεται με αυτές.

Άλλωστε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί ξεκαθάρισε στο Eurogroup του Φεβρουαρίου ότι το τελικό ορόσημο για την συνολική συμφωνία είναι η σύνοδος της 21η Ιουνίου.

Τα μέτωπα

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανήγαγε το δημόσιο σε ένα από τα δύσκολα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης. Ένα άλλο αγκάθι είναι αυτό  για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και των υπολοίπων παρεμβάσεων στις τράπεζες, αλλά και για το Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να τεθεί επί τάπητος για να ολοκληρωθούν οι αλλαγές που ορίζει το μνημόνιο με στόχο να βγουν εκτός οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να βγουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Αναφορικά με την πορεία του εξωδικαστικού, μικρές βελτιώσεις προωθούνται για να μειωθεί η γραφειοκρατία και για να τρέξει πιο γρήγορα.

Τα 88 προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν από τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό (με τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων) και τις νέες αντικειμενικές αξίες (που μπορεί να φέρουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ) έως δεκάδες παρεμβάσεις στις τράπεζες, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στη δημόσια διοίκηση, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία, στην παιδεία και σε πολλούς άλλους τομείς, πρέπει να λήξουν μέχρι και τον Μάιο, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Επίσης, θεωρείται πάρα πολύ κρίσιμη η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Από ελληνικής πλευράς, έμφαση αναμένεται να δοθεί στις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις και του 2017 για να αποτραπεί αυτή η δημοσιονομική πίεση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να τρέξει "το νέο ολιστικό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης", όπως το ονομάζει, που εκπονείται και πρόκειται να παρουσιαστεί τον Απρίλιο, σε συμφωνία με τους "θεσμούς", αποτελώντας το "χαλί" για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text