Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Δημοσίευση υπουργικής απόφασης για barcode σε εφημερίδες και περιοδικά

Δημοσίευση υπουργικής απόφασης για barcode σε εφημερίδες και περιοδικά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δημοσίευση υπουργικής απόφασης για barcode σε εφημερίδες και περιοδικά

Αλλο ένα βήμα για την εφαρμογή του μέτρου του γραμμωτού κώδικα (barcode) στις έντυπες εκδόσεις των περιοδικών και των εφημερίδων πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιοποιήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία οριστικοποιούνται οι διαδικασίες υλοποίησης του μέτρου.

Η ΚΥΑ υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και ορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές εφαρμογής του μέτρου, τη διαδικασία διανομής, πώλησης και επιστροφής των εντύπων, όπως και το πλαίσιο ελέγχου και επιβολής των προστίμων. Αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων της ΚΥΑ ορίζεται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Ε.Γ. ΣΔΟΕ), η οποία για την άσκηση των ελεγκτικών της καθηκόντων έχει πρόσβαση στο ανωτέρω ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υποχρεούται να γνωστοποιεί στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ τις ενδείξεις μη τήρησης των διατάξεών της. Το πιο αποφασιστικό βήμα, όμως, του έργου είναι η υλοποίηση του συστήματος που θα παρακολουθεί τις κυκλοφορίες των εφημερίδων και περιοδικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, το σχετικό έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2018, με προϋπολογισμό 15,6 εκατ. ευρώ και στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η δημοσίευση του τεύχους της προκήρυξης του διαγωνισμού. Με δεδομένους τους ρυθμούς υλοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων στο Δημόσιο, δεν αποκλείεται η εφαρμογή του συστήματος να καθυστερήσει πολύ.

Κατά τον κ. Παππά, η καθιέρωση του barcode στον έντυπο Τύπο θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών, θα καταστήσει πιο δίκαιη τη διανομή της δημόσιας διαφημιστικής δαπάνης και θα οδηγήσει στην πάταξη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και φαινομένων φοροδιαφυγής. «Τύπος με “καπέλα” δεν μπορεί να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, για να προσθέσει ότι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να “καπελώνεται” ούτε η ισονομία ούτε η ελευθεροτυπία»


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text