Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανάγκη σύμπραξης ιδιωτών και Δημοσίου στο ασφαλιστικό

Ανάγκη σύμπραξης ιδιωτών και Δημοσίου στο ασφαλιστικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάγκη σύμπραξης ιδιωτών και Δημοσίου στο ασφαλιστικό

Της Ευγενίας Τζώρτζη.

Στην ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία αξιόπιστων λύσεων προς όφελος των πολιτών, κυρίως στους τομείς της σύνταξης και της υγείας, καθώς και στην υιοθέτηση κινήτρων ή τον περιορισμό των φορολογικών αντικινήτρων για την ενίσχυση της αποταμίευσης μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων, αναφέρθηκε το σύνολο των ομιλητών κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ).

Την ανάγκη συμπράξεων στον χώρο της υγείας αναγνώρισε, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, σημειώνοντας ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι το κλειδί για να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη, που θα διασφαλίζει πλεονεκτήματα και στον τομέα της υγείας και της ασφαλιστικής αγοράς. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα στηριχθεί στην ανάπτυξη τριών πυλώνων, στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα έχει σημαντική θέση, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει την ύπαρξη του κρατικού πυλώνα με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα και την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα, ενώ ο τρίτος πυλώνας θα είναι ιδιωτικός προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε συνολική κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αμφισβήτησε το αφήγημα της καθαρής εξόδου στις αγορές.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης υπεραμύνθηκε της φερεγγυότητας του ασφαλιστικού κλάδου, τα κεφάλαια του οποίου υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις και εκμηδενίζουν, όπως υπογράμμισε, την πιθανότητα νέων ατυχημάτων. «Οι ασφαλισμένοι μας είναι περισσότερο προστατευμένοι από ποτέ, καθώς η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιριών και η εύρυθμη λειτουργία τους είναι εξασφαλισμένες», σημείωσε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της «Ασπίς», που ταλαιπωρεί περίπου 85.000 ασφαλισμένους εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο, όπως τόνισε, δημιουργήθηκε εξαιτίας του ελλιπούς εποπτικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται «στον αέρα» τόσοι άνθρωποι και να πλήττεται η αξιοπιστία του συνόλου των εταιρειών του κλάδου. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και συζητούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε μέσα στο 2018 να βρεθεί μια βιώσιμη και κοινά αποδεκτή λύση και να κλείσει επιτέλους το θέμα αυτό, ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια, ενώ στην ίδια λογική προχωρούμε τις διαδικασίες για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του επικουρικού κεφαλαίου αυτοκινήτων», επεσήμανε ο κ. Μαζαράκης. Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ προανήγγειλε επίσης πρωτοβουλίες για την επέκταση του θεσμού του φιλικού διακανονισμού με την ένταξη και άλλων εταιρειών, τη δημιουργία κώδικα δεοντολογίας των εταιρειών οδικής βοήθειας και την καθολική ασφάλιση για τον κίνδυνο του σεισμού.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος επέστησε την προσοχή στα ζητήματα της προστασίας του καταναλωτή, δηλαδή της προσφοράς στον καταναλωτή προϊόντων και υπηρεσιών που να καλύπτουν τις δικές του ασφαλιστικές ανάγκες στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του, με ταυτόχρονη παροχή της μέγιστης δυνατής προστασίας. Εμφαση θα πρέπει να δοθεί στον τρόπο προώθησης των προϊόντων και της πληροφόρησης που πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή, ώστε αυτός να κατανοήσει τη φύση, τους κινδύνους και το κόστος των εναλλακτικών προϊόντων πριν λάβει την απόφασή του.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text