Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Υπέρογκες εισφορές καλούνται να πληρώσουν οι μηχανικοί

Υπέρογκες εισφορές καλούνται να πληρώσουν οι μηχανικοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπέρογκες εισφορές καλούνται να πληρώσουν οι μηχανικοί

Της Ρούλας Σαλούρου.

Σχεδόν απαγορευτική καθίσταται η πληρωμή εισφορών στον ΕΦΚΑ για χιλιάδες μηχανικούς από τον Μάρτιο και μετά, καθώς η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών υποχρεώσεων παράλληλα με τις πρόσθετες διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ αλλά και τα αναδρομικά παρελθόντων ετών ανεβάζουν τον λογαριασμό σε πάνω από 86% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Εάν μάλιστα προστεθούν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τότε οι υποχρέωση εκτινάσσεται στο 113%. Ηδη, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) έχουν προσφύγει ομαδικά στη Δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθούν οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2011-2012, επισημαίνοντας ότι οι μηχανικοί «εξωθούνται σε οικονομικό μαρασμό». Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το ΤΕΕ, μηχανικός με μηνιαίο εισόδημα (μετά την αφαίρεση των εξόδων) 1.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος του επόμενου μήνα, σε εφορία και ΕΦΚΑ, 1.135,50 ευρώ.

Δεκάδες μηχανικοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, κατά του ΕΦΚΑ, διεκδικώντας να ακυρωθούν ως μη σύννομες και παράλογες οι πρόσθετες εισφορές που επέβαλε ο φορέας και αφορούν αναδρομικά ποσά από το 2011 και το 2012. Οι προσφυγές πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή του ΤΕΕ, καθώς θεωρήθηκε ότι με τα ειδοποιητήρια που εστάλησαν στους μηχανικούς, παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, κάνοντας χρήση των διατάξεων περί ομοδικίας, δεκάδες Ελληνες διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ, με κοινωνική και συνδικαλιστική δράση ετών και ποικίλη επαγγελματική πορεία, κατέθεσαν δύο ομαδικές προσφυγές ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να ακυρωθούν τα ειδοποιητήρια (αναδρομικής) πληρωμής (πρόσθετων) εισφορών ασφάλισης εξαμήνου 2012 του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που σήμερα διεκδικεί ο ΕΦΚΑ από τον χειμαζόμενο τεχνικό κόσμο της χώρας.

Οι προσφεύγοντες διπλωματούχοι μηχανικοί ζητούν να παραπεμφθούν οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση τις διατάξεις του Ν. 3900 του 2010 για την πρότυπη δίκη, καθώς υποστηρίζουν ότι υπάρχει ουσιαστική αντισυνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης με βάση την οποία εκδόθηκαν οι προσβαλλόμενες πράξεις. Το πρόβλημα των μηχανικών, γνωστό εδώ και χρόνια, καθώς αφορά αναδρομική πληρωμή εισφορών που αυξήθηκαν με τον μνημονιακό νόμο 3986 του 2011, ο οποίος παρότι κρίθηκε νόμιμος από το ΣτΕ δεν εφαρμόστηκε από το σύνολο των μηχανικών.

Τώρα, καλούνται να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές για το έτος 2018, διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, καθώς δεν πλήρωσαν τίποτα το 2017, αλλά και αναδρομικές εισφορές για το 2011 και το 2012.

Αναλυτικά, για να υπάρξει πλήρης εικόνα των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ΤΕΕ καταγράφει τις άμεσες –και μόνο– υποχρεώσεις που ζητούνται να εισπραχθούν από τα μέλη του στο επόμενο διάστημα ως εξής:

• Τρέχουσες τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, κλάδου υγείας και σύνταξης, ύψους 26,95% του εισοδήματος.

• Τρέχουσες τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, επικουρικού και εφάπαξ, ύψους 11%.

• Αναδρομικές (για το έτος 2017) τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, επικουρικού και εφάπαξ, ύψους 11%.

• Αναδρομικές πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για το α΄ εξάμηνο έτους 2011.

• Αναδρομικές πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για το β΄ εξάμηνο του 2011 και για το α΄ εξάμηνο του 2012.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, «είναι παράλογο, για οποιονδήποτε πολίτη, όχι μόνο μηχανικό, να πληρώνει έστω και ένα ευρώ παραπάνω από το 50% του εισοδήματός του για το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Πόσο μάλλον όταν ξεπερνάμε το 100%. Αυτό ονομάζεται δήμευση περιουσίας, δήμευση από το κράτος των κόπων και της εργασίας των Ελλήνων μηχανικών. Δεν θα τους αφήσουμε να μας διώξουν από το επάγγελμα».

Λάθος υπολογισμός

Την ίδια στιγμή, για εσφαλμένο υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών κάνει λόγο, σε επιστολή του προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός ζητώντας την άμεση ρύθμιση του θέματος που ταλαιπωρεί εκατοντάδες αυτοαπασχολουμένους. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι για τις εισφορές 2018 συνυπολογίστηκαν και τυχόν καταβληθείσες εισφορές προηγούμενων ετών, οι τυχόν υψηλότερες των νομίμων ασφαλιστικές εισφορές που κατεβλήθησαν αχρεωστήτως, ποσά από δόσεις ρύθμισης, ποσά για αναγνώριση χρόνου κ.λπ., με αποτέλεσμα να διογκωθεί παράνομα η τρέχουσα ασφαλιστική οφειλή.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σήμερα, σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και τους φορείς ΤΕΕ, ΔΣΑ και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text