Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών «βλέπει» η ΤτΕ

Σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών «βλέπει» η ΤτΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σταθεροποίηση των τιμών κατοικιών «βλέπει» η ΤτΕ

Του Νίκου Ρουσάνογλου.

Εστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, φαίνεται πως το 2018 θα αποτελέσει εντέλει το έτος ολοκλήρωσης του καθοδικού κύκλου των τιμών των κατοικιών, που έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 42% από το 2008 μέχρι και το 2017.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το 2017, που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας, το 2018 αναμένεται να σηματοδοτήσει τη σταθεροποίηση των αξιών των κατοικιών, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών, της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς, αν και χαμηλούς, ρυθμούς ανάπτυξης και της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Ανάλογη εικόνα βέβαια είχε αρχίσει να διαμορφώνεται και στο τέλος του 2014 με τις τότε εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων ήταν πιθανή ήδη από το 2015. Η ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό και η κρίση που ακολούθησε ανέτρεψαν τις εν λόγω προβλέψεις.

Οπως αναφέρει η ΤτΕ, το 2017 η αγορά κατοικίας συνέχισε να καταγράφει πτώση τιμών, αλλά με σαφώς πιο ήπιο ρυθμό, καθώς η συνολική κάμψη του έτους δεν ξεπέρασε το 1%, έναντι πτώσης 2,4% το 2016 και 5,1% το 2015. Μάλιστα, όσο περνούσε το έτος, ο ρυθμός της πτώσης διαρκώς επιβραδυνόταν, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2017 η ετήσια πτώση ήταν της τάξεως του 1,9%, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο, η υποχώρηση των αξιών ήταν μόλις 0,3%. Από την αρχή της κρίσης, τη μεγαλύτερη πτώση έχουν καταγράψει οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη με 46,3%, ενώ ακολουθεί η Αθήνα με 44,2%. Τη μικρότερη κάμψη αξιών σημείωσαν οι περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος με 38%. Πάντως, η ΤτΕ προειδοποιεί ότι ο ρυθμός σταθεροποίησης των τιμών φέτος ενδέχεται να επηρεαστεί από τη δυνητική μαζική πώληση ακινήτων προς ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (funds) και την εντατικοποίηση των πλειστηριασμών ακινήτων.

Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει και ο κλάδος των επαγγελματικών ακινήτων. Σύμφωνα με την έκθεση, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν τάση ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, η οποία αφορά κυρίως ξενοδοχεία, εμπορικά ακίνητα αλλά και βιομηχανικές-γεωργικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια του δεκαμήνου του 2017 ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών για ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 37,2% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2016, ενώ ο αντίστοιχος όγκος σημείωσε αύξηση κατά 81,1%, γεγονός το οποίο παραπέμπει σε ανάπτυξη ακινήτων μεγαλύτερης επιφάνειας και όγκου, ενδεχομένως υψηλότερων προδιαγραφών.

Καταστήματα

Θετική εικόνα παρατηρείται και στις νέες άδειες για εμπορικά καταστήματα, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας περιόδου, στον τομέα των γραφείων η οικοδομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, παρουσιάζοντας περαιτέρω συρρίκνωση κατά 14,8% σε όρους αριθμού αδειών και 32,0% σε όρους όγκου. Ασφαλώς, σε ό,τι αφορά την τελευταία αυτή εξέλιξη, έχει και δεύτερη ανάγνωση, καθώς αποτυπώνει μια τάση περαιτέρω έλλειψης αποθέματος σύγχρονων γραφείων, σε μια περίοδο που καταγράφεται σημαντική τόνωση της ζήτησης. Εν ολίγοις, οι συνθήκες προσφοράς-ζήτησης που διαμορφώνονται ευνοούν την αύξηση των τιμών των ενοικίων των υφιστάμενων κτιρίων γραφείων και τη μείωση του ποσοστού διαθεσιμότητας κενών γραφείων.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text