Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Fed οδεύει προς την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

Η Fed οδεύει προς την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Fed οδεύει προς την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

Η ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας και του πληθωρισμού το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, ενδέχεται να αναγκάσει την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού περισσότερες φορές το 2018, είπε χθες ο Τζερόμ Πάουελ, νέος πρόεδρος της Fed, μιλώντας στο Κογκρέσο. Οι επενδυτές ερμήνευσαν τις δηλώσεις Πάουελ ως ένδειξη ότι η Fed θα αυξήσει τέσσερις φορές, αντί για τρεις που προέβλεπε μέχρι τον Ιανουάριο, το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε σε υποχώρηση τους βασικούς δείκτες της Wall Street και σε άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,92%.

Προοπτικές

«Προσωπικά (εκτιμώ ότι έχουν) ενισχυθεί οι προοπτικές της οικονομίας από τον Δεκέμβριο», απάντησε ο νέος επικεφαλής της Fed στην ερώτηση βουλευτού τι θα ανάγκαζε την επιτροπή που ορίζει τα επιτόκια δανεισμού να τα αυξήσει ταχύτερα από τις τρεις φορές που προέβλεπαν οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. «Παρατηρούμε ότι παραμένει ισχυρή η αγορά εργασίας. Εχουμε δει ορισμένα στοιχεία που ενισχύουν την άποψη πως ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο. Παρατηρούμε επίσης ότι συνεχίζεται η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και έχουμε δει πως η δημοσιονομική πολιτική έχει γίνει πιο επεκτατική», προσέθεσε ο νέος πρόεδρος της Fed. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές θεωρούν απολύτως βέβαιη την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 0,25% τον Μάρτιο, ενώ αναθεώρησαν στο 80% και στο 70% τις πιθανότητες για αύξηση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2018.

Οι πιθανότητες για μια τέταρτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αυξήθηκαν στο 50%, μετά την κατάθεση Πάουελ, ενώ πριν από έναν μήνα ήταν 10%. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, συνεπώς και αργή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών που ψήφισε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είναι πιθανόν να τον οδηγήσουν σε σύγκρουση με τη Fed. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα καλείται να αποτρέψει ενδεχόμενη υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, μέσω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, χωρίς όμως να προκαλέσει ύφεση που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας (ο δεύτερος στόχος που έχει η Fed είναι να πετυχαίνει πλήρη απασχόληση). Τα σχόλια του Πάουελ προκάλεσαν άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,92%. Παράλληλα, υποχωρούσαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street. Χθες βράδυ ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,79%, ο Dow Jones κατά 0,27% και ο Nasdaq κατά 0,89%.

Λαγκάρντ

Εν τω μεταξύ, χθες ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πως η εξομάλυνση (σ.σ.: αύξηση των επιτοκίων δανεισμού) της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πιθανόν να προκαλέσει αναταραχή στη ροή κεφαλαίων και να έχει αρνητικές συνέπειες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως έρχεται (η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού), ωστόσο εξακολουθεί να είναι αβέβαιο πώς θα επηρεάσει τις εταιρείες, την απασχόληση και τα εισοδήματα», είπε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ από την Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Η αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές κρατικών ομολόγων και μετοχών που σημειώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου αποδίδεται, εν μέρει, στην άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στην ενίσχυση του πληθωρισμού και στην εκτίμηση πως η Fed θα αναγκαστεί να αυξήσει ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text