Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καμπανάκι κινδύνου από την αύξηση των εισαγωγών

Καμπανάκι κινδύνου από την αύξηση των εισαγωγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καμπανάκι κινδύνου από την αύξηση των εισαγωγών

Του Γιώργου Αλεξάκη

Λίγες εβδομάδες μετά το ΙΟΒΕ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κρούει καμπανάκι κινδύνου για την άνοδο των εισαγωγών, απότοκο της ανόδου της κατανάλωσης αλλά και της αδυναμίας της Ελληνικής οικονομίας να χτίσει παραγωγικές δομές, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, που θα της επιτρέψουν να καλύψει ανάγκες ζήτησης με εγχώρια προϊόντα.

Έτσι στα τέλη Ιανουαρίου το ΙΟΒΕ στην ετήσια έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας το 2018 σημείωσε ότι για το τρέχον έτος εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση και των εισαγωγών, με οριακά διψήφιο ρυθμό λόγω της τόνωσης της καταναλωτικής ζήτησης. Μάλιστα για το 2017 το Ινστιτούτο υπογράμμισε ότι η άνοδος του εμπορικού ελλείμματος καλύφθηκε εν μέρει από την αύξηση των εσόδων στον τουρισμό που επηρέασε θετικά το ισοζύγιο υπηρεσιών.

Πώς κινήθηκε το εξωτερικό εμπόριο

Πριν δύο μέρες ήρθε η σειρά του ΠΣΕ που σημείωσε στο αναλυτικό σημείωμά το για το εξωτερικό εμπόριο ότι: «Όσον αφορά στις εισαγωγές, παρατηρείται σημαντική αύξηση για το δωδεκάμηνο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017, κατά 13,7% και η αξία τους διαμορφώθηκε σε € 49.026,6 εκατ. από €31.124,2 εκατ. κατά το 2016.»

Παράλληλα  ο ΠΣΕ σημειώνει  ότι «αυξημένες (7,4%) καταγράφονται οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εισαγωγές από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν αύξηση 7,3%, ενώ αυτές από τις χώρες μέλη της ΕΕ που δεν είναι ενταγμένες στη ζώνη του ευρώ αυξάνονται κατά 7,9%.

Οι εισαγωγές από τις λοιπές χώρες της Ευρώπης (εκτός ΕΕ) εμφανίζουν μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 13%, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Πολύ μεγάλες αυξήσεις των εισαγωγών παρατηρούνται από τη Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (42,5%), με ορισμένες χώρες από την εν λόγω περιοχή να καταγράφουν εντυπωσιακές ποσοστιαίες ανόδους εισαγωγών (Λιβύη, Αλγερία, Ιράκ, Ιράν).

Σημαντικές αυξήσεις στις εισαγωγές καταγράφονται επίσης από τις λοιπές (πλην Μ. Ανατολής) χώρες της Ασίας (16,1%) (ιδιαίτερα από Νότια Κορέα και Αζερμπαϊτζάν), από τις χώρες της Β. Αμερικής (12,7%) και από τις λοιπές χώρες της Αφρικής (πλην Β. Αφρικής) κατά 31,1%, αν και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές σε συνολική αξία.

Ελαφρά ενισχυμένες εμφανίζονται οι εισαγωγές από τις χώρες της Ωκεανίας στα €20,5 εκατ.,  ενώ αντίθετα πτωτική ήταν η τάση των εισαγωγών από τις Λοιπές Χώρες της Αμερικής (-3,7%).»



Πηγή: reporter.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text