Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ο Αη Στράτης ανοίγει «πόρτα» στην Ευρώπη

Ο Αη Στράτης ανοίγει «πόρτα» στην Ευρώπη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Αη Στράτης ανοίγει «πόρτα» στην Ευρώπη

Της Ανθής Παζιάνου.

Με στόχο την προώθηση του νησιού, την προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανταλλαγή ιδεών, τη διεύρυνση των οριζόντων των ντόπιων, ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου έκανε μεγάλα ανοίγματα στην Ευρώπη. Οι καρποί τους θα φανούν από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου του 2018, όταν 50 επισκέπτες της Ευρώπης θα πάρουν μέρος στην επόμενη συνάντηση του προγράμματος Tandem Europe στον Αη Στράτη. Αλλά και από τις 20 έως 26 Αυγούστου που ο δήμος του νησιού θα πραγματοποιήσει το πρώτο του φεστιβάλ για την προσέλκυση τουριστών.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα του νησιού μας. Στόχος μας είναι η τουριστική προβολή του Αγίου Ευστρατίου, καθώς από το 2010 και το ξεκίνημα της κρίσης, η τουριστική περίοδος έχει μειωθεί σημαντικά και διαρκεί μόλις από τα τέλη Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου», επισημαίνει στην «Κ» η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή.  

Με 200 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα και άλλους 600 που επιστρέφουν στο νησί τους κάθε καλοκαίρι από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, ο Αγιος Ευστράτιος «παλεύει» να τα φέρει βόλτα με τον τουρισμό με τις μόλις 180 κλίνες που διαθέτει για τους επισκέπτες. Η κ. Κακαλή εξηγεί στην «Κ» ότι γίνονται προσπάθειες ανέγερσης νέων δωματίων για τους τουρίστες, καθώς Ιταλοί και Γερμανοί κλείνουν από την άνοιξη τη διαμονή τους.

Το πρόγραμμα Tandem συν-δημιουργήθηκε από το European Cultural Foundation στο Αμστερνταμ και τον μη κυβερνητικό οργανισμό MitOst στο Βερολίνο το 2011, με σκοπό να ενδυναμώσει τις συνεργασίες μεταξύ δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη και γειτονικές της χώρες. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να χτίσουν σε ζευγάρια ένα συνεργατικό έργο, να ανταλλάξουν ιδέες, μεθοδολογίες και εμπειρία, χτίζοντας μια συνεργασία που θα κρατήσει στον χρόνο και θα προσφέρει αμφίδρομα γνώσεις και ένα δίκτυο συνεργατών και για επόμενες συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει συνεργασίες μεταξύ 250 οργανισμών από 35 χώρες της ευρύτερης Ευρώπης.

Τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο του Tandem Europe 2017-2018 κατατέθηκαν συνολικά 134 αιτήσεις από όλη την Ευρώπη. Ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου επιλέχθηκε στην πρώτη φάση μαζί με άλλους 37 οργανισμούς, μάλιστα ήταν ο μόνος δήμος, εξηγεί η δημοτική σύμβουλος Στέλλα Σπανού, που εκπροσώπησε τον Aη Στράτη στη Σόφια τον Οκτώβριο του 2017 και στην Πορτογαλία από 8 έως 12 Φεβρουαρίου 2018. Εκεί παρευρέθηκαν και οι τελικοί συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη με σκοπό να οργανώσουν και να φέρουν σε πέρας τις καινοτόμους και πολυπολιτισμικές δράσεις τους. Από το συνέδριο της Σόφιας δημιουργήθηκαν 17 ζευγάρια που κατέθεσαν από κοινού αιτήσεις για συμμετοχή στην τελική φάση του προγράμματος. O Δήμος Αγίου Ευστρατίου σε συνεργασία με τον οργανισμό Association Dominio Valedo Mondego από την Πορτογαλία βρέθηκαν ανάμεσα στις 12 τελικές συμμετοχές μετά κοινή κατάθεση πρότασης με τίτλο «AiStratis – ISeaArtFestival».


Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text