Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής οι Σουηδοί θα μείνουν χωρίς χρήματα

Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής οι Σουηδοί θα μείνουν χωρίς χρήματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής οι Σουηδοί θα μείνουν χωρίς χρήματα

Την αρνητική πλευρά της πρωτοπορίας και της τεχνολογικής προόδου φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Σουηδίας, της χώρας που όπως και σε πολλούς άλλους τομείς προπορεύεται στις πληρωμές με κάρτες και στην κατάργηση των μετρητών. Επειτα από χρόνια προσήλωσης στις νέες τεχνολογίες, σήμερα οι Σουηδοί κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς μετρητά στην περίπτωση μιας φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής. Δεν θα έχουν δηλαδή τα αναγκαία χαρτονομίσματα και κέρματα για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης. Η προοπτική αυτή προκαλεί συναγερμό στις αρμόδιες αρχές που επιχειρούν να επιβάλουν ασφαλιστικές δικλίδες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ώστε να διασφαλιστούν η αναγκαία υποδομή και η κυκλοφορία μετρητών.

Ο λόγος είναι ότι η χρήση μετρητών βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε φθίνουσα πορεία στη Σουηδία και τελευταία έχει ελαχιστοποιηθεί. Πέρυσι το σύνολο των μετρητών που ήταν σε κυκλοφορία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 και σήμερα είναι κατά 40% μειωμένο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2007. Την τελευταία διετία, άλλωστε, η μείωση της χρήσης μετρητών ήταν ραγδαία. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται το κόστος εκτύπωσης χαρτονομισμάτων στη χώρα όπως επίσης και το κόστος της χρήσης μετρητών για τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις τράπεζες. Σύμφωνα με τη Νίνα Βένινγκ, διευθύνουσα σύμβουλο της Bankomat, την οποία έχουν δημιουργήσει οι μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας και χειρίζεται τα περισσότερα από τα μετρητά των ΑΤΜ στη χώρα, το κόστος κάθε συναλλαγής στα ΑΤΜ για τις τράπεζες «αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια». Ετσι το πρόβλημα ανακυκλώνεται, καθώς το υψηλό κόστος αποθαρρύνει τη χρήση μετρητών όπως βέβαια και την έκδοσή τους.

Η Τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, έχει μάλιστα εκφράσει ανησυχία για τον κίνδυνο να καταστραφούν από την αχρηστία οι αναγκαίες υποδομές για την έκδοση χαρτονομισμάτων και κερμάτων. Ο διοικητής της Riksbank, Στεφάν Ινγκβες, έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του σχετικού νομικού πλαισίου με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα έχει η κεντρική τράπεζα την εποπτεία του συστήματος πληρωμών. Οπως τόνισε, η Σουηδία οδεύει σε μια κατάσταση στην οποία «ιδιωτικοί φορείς θα ελέγχουν τα μέσα πληρωμών που χρησιμοποιεί το κοινό, κάτι που μπορεί να αποβεί προβληματικό ιδιαιτέρως σε συνθήκες κρίσης». Εχει προηγηθεί η πρωτοβουλία της εταιρείας διαχείρισης μετρητών Loomis AB που κάλεσε τις Αρχές να ασκήσουν πιέσεις στις σουηδικές τράπεζες και στα καταστήματα λιανικής προκειμένου να εξακολουθήσουν να δέχονται μετρητά. «Τα μετρητά είναι αναγκαία σε μια κρίσιμη κατάσταση», σχολιάζει σχετικά ο Πάτρικ Αντερσον, διευθύνων σύμβουλος της Loomis, καθώς διαβλέπει μεγάλους κινδύνους για όσους Σουηδούς ζουν σε απόμακρες περιοχές στα βόρεια της χώρας και σε μια καταστροφή θα μπορούσαν να βρεθούν χωρίς χρήματα.

Ο ίδιος εξέφρασε, άλλωστε, προβληματισμό για το αν οι Σουηδοί «έχουν τη διορατικότητα να αντιληφθούν τις επιπτώσεις μιας κρίσης αυτού που θα διαπεράσει και θα επηρεάσει το σύνολο της κοινωνίας». Το θέμα απασχόλησε το Κοινοβούλιο της Σουηδίας που στελέχωσε ειδική επιτροπή για να εξετάσει το πρόβλημα για λογαριασμό της Riksbank. Η εν λόγω επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σχετική μελέτη το καλοκαίρι και να εκθέσει τις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία μείωση της χρήσης μετρητών.


Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text