Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Το Λονδίνο απειλεί τους ρώσους ολιγάρχες

Το Λονδίνο απειλεί τους ρώσους ολιγάρχες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Λονδίνο απειλεί τους ρώσους ολιγάρχες

Κατ' αρχάς, τα σοκαριστικά στοιχεία: Περίπου 90 δισεκατομμύρια στερλίνες που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες ξεπλένονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τι θα κάνουμε γι' αυτό; αναρωτιούνται τον τελευταίο καιρό στο Λονδίνο. Η απάντηση είναι η υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης, κυρίως απέναντι στους ρώσους ολιγάρχες που αυξάνονται και πληθύνονται τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρούνται υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο κομμάτι του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι των βρετανικών Αρχών

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ψήφισε πέρυσι τις λεγόμενες «διατάξεις αδικαιολόγητου πλουτισμού» που περιελήφθησαν σε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος. Στα μέσα Φεβρουαρίου τέθηκαν σε ισχύ.

Ετσι τώρα οι Αρχές έχουν το δικαιωμα να καλέσουν πλούσιους πολίτες από άλλες χώρες που ζουν σε βρετανικό έδαφος και να ζητήσουν εξηγήσεις για το πώς απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 50.000 στερλινών. Αν η αιτιολόγηση κριθεί ανεπαρκής, τα περιουσιακά στοιχεία κατάσχονται. Θα πωληθούν και τα χρήματα θα δοθούν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Ασφαλείας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας, για να καλύψουν τις ανάγκες της Αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Η κατάσταση στη Βρετανία, καθώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit, δεν είναι καλή για την πρωθυπουργό που δέχεται επιθέσεις από πολλές πλευρές.

Η κίνησή της αυτή, όμως, τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Γι' αυτό και ο Γουάλας έδωσε εκτενή συνέντευξη πριν από λίγο καιρό στους «Times», όπου περιέγραψε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την «εισβολή» των ρώσων ολιγαρχών στη χώρα που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ζουν με υπερβολική πολυτέλεια και να το διατυμπανίζουν. «Εξηγήστε μας την προέλευση των κεφαλαίων σας» τους λέει τώρα ο Γουάλας.

Ο υπουργός Ασφαλείας τόνισε τη μεγάλη απειλή που αποτελούν για τη χώρα του τα διεθνή εγκληματικά δίκτυα - «ακόμα και όταν εμφανίζονται με τη μορφή πλούσιων ρώσων ολιγαρχών. Γι' αυτό και η κυβέρνησή μας θα ρίξει όλο το βάρος της στην υπόθεση αυτή, προκειμένου να εντοπίσουμε όσους εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα, καθώς φυσικά και τους διεφθαρμένους πολιτικούς που χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως καταφύγιο». Και τόνισε κατηγορηματικά: «Θα σας κυνηγήσουμε, θα σας βρούμε, θα σας πιάσουμε, θα κατασχέσουμε τα περιουσιακά σας στοιχεία και θα κάνουμε τη ζωή σας πολύ-πολύ δύσκολη».

Από την TV στην πραγματικότητα

Γιατί τώρα όμως και όχι νωρίτερα; Ο Γουάλας παραδέχεται ότι το πρόβλημα είναι παλιό, όμως η Ντάουνινγκ Στριτ ήθελε να εκμεταλλευθεί την επιτυχία μιας τηλεοπτικής σειράς του BBC που περιγράφει τις διαδρομές του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος στη Βρετανία, καθώς και τη ζωή των ρώσων ολιγαρχών.

Η σειρά λέγεται «McMafia» και βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε το 2008 ο δημοσιογράφος του «Guardian» και του BBC Μίσα Γκλένι με τίτλο «McMafia: Εγκλημα χωρίς σύνορα».

Η έρευνά του διήρκεσε χρόνια, έγινε κυρίως σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και στη Βρετανία και εκείνο που διαπίστωσε είναι πως οι σύγχρονοι πόλεμοι συμμοριών γίνονται πλέον σε αίθουσες συνεδριάσεων και όχι στους δρόμους.

Η σειρά επεξεργάζεται σεναριακά τον κόσμο που περιγράφει ο Γκλένι στο βιβλίο του, που έκανε πάταγο όταν κυκλοφόρησε και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος.

Ο Μπεν Γουάλας δεν απέφυγε να αποδώσει τα εύσημα στη σειρά: «Οχι μόνο βασίζεται στην πραγματική ζωή, αλλά, πιστέψτε με, οι συνθήκες στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερες από αυτές που παρακολουθούμε στη μικρή οθόνη.

Η σειρά αποτελεί μια πολύ καλή απεικόνιση των καλοβαλμένων πλουσίων, που όμως, εάν ακολουθήσεις τα χρήματά τους, θα βρεις πολλή διαφθορά. Κάτω από τη γυαλιστερή επιφάνεια υπάρχει πολύ σκοτάδι. Το οργανωμένο έγκλημα πλέον έχει διεθνή φύση και μέχρι τώρα στις περισσότερες χώρες υπάρχει ατιμωρησία.

Θέλουμε αυτό να σταματήσει για τη Βρετανία. Και προτρέπουμε και άλλες χώρες να προχωρήσουν σε παρόμοια μέτρα».

Ο υπουργός Ασφαλείας προϊδεάζει τους συμπατριώτες του ότι μεταξύ εκείνων για τους οποίους θα γίνει έρευνα βάσει των διατάξεων αδικαιολόγητου πλουτισμού θα είναι «εμβληματικές» φυσιογνωμίες με διεθνή φήμη. «Οι διατάξεις αδικαιολόγητου πλουτισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των πάντων: από έναν μικρό έμπορο ναρκωτικών έως τον πιο γνωστό ολιγάρχη στον κόσμο» σημείωσε. «Εάν στη χώρα τους είναι βουλευτές και λαμβάνουν μικρό μισθό και ξαφνικά αποκτήσουν ένα όμορφο σπίτι στο Khnightsbridge που αξίζει εκατομμύρια στερλίνες χωρίς να μπορούν να αποδείξουν από πού προήλθαν τα χρήματα για να το αγοράσουν, θα προχωρήσουμε στην κατάσχεση του ακινήτου, θα το εκποιήσουμε και με τα έσοδα θα χρηματοδοτήσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας μας. Θα τους κυνηγήσουμε όλους».

Στενοί δεσμοί με τη Μόσχα

Μάλιστα, ο Γουάλας αναφέρθηκε και στην περίφημη υπόθεση Laundromat, στην οποία 21 εταιρείες-φαντάσματα είχαν χρησιμοποιηθεί, μεταξύ 2010 και 2014, για να ξεπλυθούν βρώμικα ρωσικά κεφάλαια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω τραπεζών στη Δύση. «Εκείνο που μάθαμε από την υπόθεση Laundromat», τόνισε, «είναι ότι υπάρχουν στενοί δεσμοί του οργανωμένου εγκλήματος με το ρωσικό κράτος πέραν πάσης αμφιβολίας. Η άποψη της κυβέρνησής μας είναι ότι γνωρίζουμε τα όσα κάνουν και τους τρόπους με τους οποίους τα κάνουν και δεν θα αφήσουμε πλέον να συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα μας».


Πηγή: tovima.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text