Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | «Στο κόκκινο» για τους τούρκους πρόσφυγες

«Στο κόκκινο» για τους τούρκους πρόσφυγες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Στο κόκκινο» για τους τούρκους πρόσφυγες

«Βρίσκομαι σχεδόν τέσσερις μήνες στην Ελλάδα. Πλήρωσα 2.500 ευρώ σε έναν λαθρέμπορο και με πέρασε, μαζί με άλλα δύο άτομα, από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Εβρου» λέει στο «Βήμα» ο Ντογάν Ακνταμάρ, Τούρκος, κουρδικής καταγωγής. Γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια στο Μπινγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και είναι δημοσιογράφος, ένας από τους πολλούς που διώκονται στη γειτονική χώρα για τα άρθρα και τις απόψεις τους.
Ο Ντογάν όμως δεν έχει καταθέσει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. «Οταν αποφάσισα να φύγω από την Τουρκία, είχα σκοπό να πάω στην Ευρώπη και όχι να μείνω εδώ. Γι' αυτό δεν έδωσα το όνομά μου στις υπηρεσίες καταγραφής» μας είπε την προηγούμενη εβδομάδα που τον συναντήσαμε στην Αθήνα. Αφού δεν έχει καταγραφεί, ο Ντογάν δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 1.827 Τούρκους που κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα το 2017.
Οι ροές και οι... χαμένοι

Ο αριθμός των τούρκων προσφύγων που κατέφυγαν πέρυσι στη χώρας μας, μετά τις μαζικές διώξεις που ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, είναι πολύ μεγαλύτερος από τους 1.827 που καταγράφηκαν. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γνωρίζει ότι υπάρχει άγνωστος αριθμός Τούρκων που δεν έχουν καταγραφεί διότι αναζητούν τρόπο να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη.

Αλλά ακόμη και χωρίς τους μη καταγεγραμμένους, η αύξηση των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία είναι εντυπωσιακή: σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, το 2016 κατέθεσαν αίτηση μόλις 189 Τούρκοι (δέκα φορές λιγότεροι από το 2017, αλλά οι 140 έφθασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα) ενώ τις προηγούμενες χρονιές οι αριθμοί τους ήταν ακόμη μικρότεροι - 43 το 2015, 41 το 2014 και 17 το 2013. Εφέτος τον Ιανουάριο, μήνα με χαμηλές εισροές προσφύγων λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για άσυλο 122 Τούρκοι (για τον Φεβρουάριο δεν έχουν εκδοθεί ακόμη τα στοιχεία).   

Οι Τούρκοι αυτοί είναι κυρίως είτε Κούρδοι που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς ως «τρομοκράτες» (με πολύ διευρυμένη την έννοια του τρομοκράτη) είτε άλλοι πολίτες που διώκονται με την «κατηγορία» ότι ανήκουν στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν (ιμάμη αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ που τα «έχει σπάσει» με τον Ερντογάν και η άρνηση των Αμερικανών να τον εκδώσουν στην Τουρκία έχει προκαλέσει πρόβλημα στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσινγκτον). Οι υποθέσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών - «πραξικοπηματιών» κατά τον Ερντογάν - των οποίων την έκδοση ζητεί επιμόνως η Αγκυρα από την Αθήνα.
Η διαδικασία ασύλου

Ο μεγάλος αριθμός των Τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα επειδή διώκονται από τον Ερντογάν και επικαλούνται ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στη χώρα τους ή δεν θα είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση μήπως της προκαλέσει διπλωματικό πρόβλημα; ρώτησε το «Βήμα» τον πρώην, πλέον, υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. «Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους Τούρκους και τους οκτώ "πραξικοπηματίες" και έχει να κάνει με την πλευρά των Τούρκων: οι Τούρκοι δεν έχουν θέσει ποτέ ζήτημα για κανέναν από όσους ζητούν άσυλο στη χώρα μας, παρά μόνο για τους "οκτώ"» δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Μουζάλας.

Η Υπηρεσία Ασύλου χαρακτηρίζει, μιλώντας στο «Βήμα», την αναμφισβήτητη αύξηση των τούρκων προσφύγων ως «το επόμενο μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η υπηρεσία» και τονίζει ότι «κάθε περίπτωση εξετάζεται χωριστά». Για τους τούρκους αιτούντες άσυλο του 2017 «δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι αποφάσεις». Εν αναμονή της εξέτασης του αιτήματός τους, κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα και έχουν όλα τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Μήπως η Ελλάδα καθυστερεί να αναγνωρίσει τους Τούρκους ως πρόσφυγες ακριβώς για να μην προκληθεί πρόβλημα με τον Ερντογάν; ρώτησε «Το Βήμα» τον κ. Μουζάλα. «Επισήμως δεν έχουμε τρόπο να καθυστερήσουμε τη διαδικασία ασύλου. Θεωρητικά, ο δρόμος για όλους είναι ένας και μοναδικός: έρχονται στην Ελλάδα, ζητούν άσυλο και ακολουθείται η ίδια διαδικασία για όλους. Αν κάποιοι έχουν έρθει από την Τουρκία και δεν έχουν ζητήσει άσυλο επειδή πιστεύουν ότι οργανωμένα κυκλώματα θα τους περάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι άλλο θέμα. Οσο μας αφορά εμάς, εφαρμόζεται το κράτος δικαίου και δεν έχουμε πιέσεις από την Τουρκία για τους τούρκους πρόσφυγες» κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

«Δεν ήθελα να φύγω από την πατρίδα μου»


Ο Ντογάν είναι ανάμεσα σε εκείνους που αναζητούν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα. Θέλει να πάει στο Βέλγιο ή στη Γαλλία. «Στην Τουρκία έφαγα οκτώμισι χρόνια φυλακή για ένα άρθρο που έγραψα για κρατικούς υπαλλήλους που κλέβουν κάρβουνο. Ημουν ελεύθερος όσο διεξαγόταν η δίκη και μόλις βγήκε η καταδικαστική απόφαση έφυγα για Ελλάδα. Εκκρεμούν άλλες 28 δίκες εις βάρος μου, για άρθρα που έχω γράψει, όπως π.χ. για τον βιασμό γυναικών μετά τη σύλληψή τους από τις αρχές. Γνωρίζω πολλούς δημοσιογράφους στην Τουρκία που ψάχνουν ευκαιρία να φύγουν παράνομα, μέσω του Εβρου ή των νησιών, για να γλιτώσουν από τον Ερντογάν. Προσωπικά δεν ήθελα να φύγω από την πατρίδα μου, άφησα πίσω τη γυναίκα μου, αλλά δεν μπορούσα να ζήσω άλλο εκεί». 

«Ντρέπομαι που το λέω, αλλά αναζητώ πλαστό διαβατήριο για να φύγω από την Ελλάδα. Στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ, συν το εισιτήριο του αεροπλάνου ή του πλοίου. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν πόσο δύσκολη είναι η ζωή μας στην Τουρκία. Μια συνάδελφός μου πήγε παράνομα στην Ελβετία, τη σταμάτησαν στο αεροδρόμιο και την έκλεισαν φυλακή. Ευτυχώς την άφησαν ελεύθερη ύστερα από μήνες και σήμερα παραμένει στην Ελβετία. Σκέφτομαι όμως και την άλλη περίπτωση, να μείνω στην Ελλάδα και να μάθω ελληνικά». 

Ο Ντογάν ήρθε μέσω του Εβρου γιατί από εκεί έτυχε να δουλεύει ο λαθρέμπορος που βρήκε στην Κωνσταντινούπολη. Στην αρχή έμεινε σε δομή στο Λαύριο – «ήταν εύκολο να μπω γιατί δεν ελέγχουν» – και σήμερα ζει σε μια κατάληψη στην Αθήνα. Μαζί του μένουν άλλοι έξι Τούρκοι που είναι φοιτητές, μέλη οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μία νοσοκόμα. «Είμαστε όλοι πολιτικοί πρόσφυγες» λέει.


Πηγή: tovima.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text